Aktuális

Kisiklott és felborult egy tehervonat a nagymarosi állomáson

Megválasztották a 2023-as év szavait – ezek ragadták meg az idei év hangulatát

| Szerző: hirado.hu
Ahogy búcsúzunk a 2023-as évtől, ideje elgondolkodni azokon a nyelvi trendeken, szófordulatokon, amelyek szerves részeit képezték beszélgetéseinknek, és megragadták az idei év hangulatát. Szerte a világon átnézték a szótárakat, és nyilvánosságra hozták az év szavai és kifejezései titulus méltón megérdemelt győzteseit.

Ahogy elérkeztünk az év végéhez, a nyelvészek is számot vetettek, azaz pontosabban szót, és kilistázták, melyek voltak azok a kifejezések, amelyek hatást gyakoroltak ránk, vagy amelyek leginkább kikristályosítják, mi is járt 2023-ban az emberek fejében.

(Fotó: Shutterstock)

Oxford szótár

Az Oxford University Press, a világ legnagyobb egyetemi sajtója és az ikonikus Oxford English Dictionary (az angol nyelv fő történelmi szótára) kiadója szerint a 2023-as év szava a rizz.

Mit jelent a rizz?

A rizz egy szlengkifejezés, amelyet Oxford a következőképpen definiál: stílus, báj vagy vonzerő; romantikus vagy szexuális partner vonzereje.

A 2022-ben felbukkanó rizz júniusban került a figyelem középpontjába, köszönhetően Tom Holland brit színész egy interjúban tett őszinte beismerésének: „Nekem egyáltalán nincs rizzem. Korlátozott rizzem van.”

Kapcsolódó tartalom

Merriam–Webster szótár

A deepfake és a post-truth korában, amikor a mesterséges intelligencia felemelkedett, és Elon Musk a Twittert X-szé alakította, a Merriam-Webster 2023-ban az év szavának a hiteles szót választotta. Végül is ez volt az az év, amikor a ChatGPT megzavarta a tudományos integritást, és a mesterséges intelligencia a hollywoodi színészeket és írókat sztrájkra kényszerítette.

A szótár szerint a hiteles szónak több jelentése is van. Ezek közé tartozik a nem hamis, a valódi és a tényleges szinonimája. Jelentheti azt is, hogy hű a saját személyiségéhez, szelleméhez vagy jelleméhez.

Kapcsolódó tartalom

Collins szótár

Néhány évvel ezelőtt, ha a köznyelvben valaki az AI rövidítést említette, akkor meg kellett volna magyaráznia, hogy a mesterséges intelligenciára utal. 2023-ban erre azonban már semmi szükség. Manapság már mindenkinek van véleménye a mesterséges intelligenciáról, és sokakat még ha le is nyűgöz a technológia fejlődése, aggodalommal tölt el, hiszen többségében az emberek tartanak attól, hogy elveszítik a munkájukat egy gép miatt. És talán éppen ezért választotta a Collins szótár az AI-t az év szavának 2023-ban.

Hogyan választják ki a szavakat?

A Merriam–Webster aszerint választja ki az év szavát, hogy az emberek milyen gyakran keresnek rá egy kifejezésre. Az Oxford egy közönségszavazás keretein belül választja ki a győztes szót, melyben a kiadó egy rövid, nyolc szóból álló listát állít össze, majd ezekből a közönség kiválasztja a négy döntőst. A végső győztest pedig egy szakértőkből álló csoport választja ki.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Forrás: The Economic Times

 

Ajánljuk még