Aktuális

Megvannak az M4 Sport – Az Év Sportolója 2023 Gála döntősei

Semmelweis Ignác történetéből romantikus karakterdráma született

Óriási az érdeklődés a közelmúltban bemutatott Semmelweis című film iránt. Az anyák megmentőjéről szóló filmdráma forgatókönyvírója, Maruszki Balázs az M5 Librettó című műsorában kulisszatitkokat árult el arról, hogy jutott el a filmvászonra a nagy hatású magyar orvos története.

Maruszki Balázs forgatókönyvíró, dramaturg, író három évvel ezelőtt a Balázs Béla-díjas producer, Lajos Tamás felkérésére mélyedt el Semmelweis Ignác ellentmondásokkal és sok felfedetlen magánéleti szállal átszőtt életében. Rengeteg forrásanyagot átolvasott, ellátogatott a Semmelweis Orvostudományi Múzeumba, ahol szakértőkkel beszélt, hogy kialakíthassa a forgatókönyv kereteit. Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában az alkotói folyamatról mesélt.

„A forgatókönyvíró fejében mindig van egy mozi. Tőlem távolállnak az epikus életrajzi filmek, ezért egy konkrét időszakot, a felfedezés évét, az 1847 és 1848 közötti időszakot meséljük el, a forradalom és szabadságharc eseményeivel összefűzve. Ez egy romantikus karakterdráma, ami Semmelweis és Emma nővér szemszögéből mutatja meg a történetet” – hangsúlyozta Maruszki Balázs. A forgatókönyvíró hozzátette, törekedtek az életrajzi hűségre, de a dramaturgia néhány esetben felülírta a történelmi pontosságot.

„Szerintem azok az életrajzi filmek, amik minden apró részletükben követik a valóságot, valójában dokumentumfilmek” – mondta a film történetvezetéséről a szakember. Maruszki Balázs hozzátette, szándéka az volt, hogy azoknak a nézőknek is izgalmassá tegye a filmet, akik jól ismerik Semmelweis történetét és a világmegváltó felfedezéséig megtett utat. A teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán.

Librettó – hétköznaponként 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Kiemelt kép forrása: MTI/ Balogh Zoltán

Ajánljuk még