Aktuális

Energiaügyi Minisztérium: Idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége

A szakértőket is meglepte a remekmű, amely egy magyar család tulajdonában vészelte át az elmúlt évtizedeket

Tihanyi Lajos 100 éve nem látott művét 130 millió forintért, Gulácsy Lajos festményét pedig 140 millió forintért vásárolták meg a Virág Judit Galéria téli aukcióján – közölte a galéria kommunikációjával foglalkozó ügynökség vasárnap az MTI-vel.
Tihanyi Lajos Tájkép Margit híddal című képe a Virág Judit Galéria téli aukcióján szereplő műalkotásokat bemutató kiállításon 2023. december 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

A közlemény szerint a szombat esti árverés egyik legjobban várt tétele

Tihanyi Lajos 100 éve nem látott remekműve volt, amely egy magyar család tulajdonában vészelte át az elmúlt évtizedeket, majd bukkant fel a műkincspiacon, meglepve a szakértőket.

A Tájkép Margit-híddal című festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja, miközben a Duna és a Margit-híd is látszik a távolban.

Mint írják, Tihanyi Lajost mindig megihlette a város nyüzsgése, a kép művészeti értékét pedig növeli, hogy kevés a jelentős ismert mű a magyar klasszikus festészetben, amely ilyen minőségben ábrázolja a korabeli Budapestet. A kép az aukción végül 130 millió forintért talált új tulajdonosra.

Kapcsolódó tartalom

Gulácsy Lajos kivételes művére több mint két évtizeden keresztül vártak a gyűjtők, egyikük végül 140 millió forintért szerezte meg a festményt. A Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotást 2002-ben nevezte el a szakma és a sajtó „a magyar Mona Lisának”. Az elveszettnek hitt mű 2002-ben került elő, és abban az évben, a Virág Judit Galéria aukcióján abszolút magyar leütési rekordot ért el. A nagyméretű olajkép Gulácsy és a magyar festőművészet egyik kiemelkedő alkotása – olvasható a közleményben.

A Virág Judit Galéria 74. téli aukcióján Vaszary János Tóvárosi tájkép, Tata című alkotását 70 millió forintnál, Boromisza Tibortól A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című képet 40 millió forintnál, Czóbel Béla Párizs, L’avenue du Maine című festményét pedig 36 millió forintnál ütötték le. Czigány Dezső Csendélet aktos kompozícióval című alkotása 18 millió forintért, Csendélet című képe 28 millió forintért, míg Mednyánszky László Holdfényes táj című festménye 20 millió forintért, Holdvilágos tóparti táj című festménye pedig 19 millió forintért kelt el.

Boromisza Tibor A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című festménye. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az árverésen 28 millió forintot fizettek egy római stílusú, egyedi, bravúrosan megmunkált és díszített Zsolnay-kerámiáért, amely a különleges technikának köszönhetően első ránézésre úgy tűnik, mintha bronzból készült volna. A Virág Judit Galéria december 19-én, kedden a kortárs árveréssel zárja az évet – áll az összegzésben.

Kiemelt kép: Tihanyi Lajos Tájkép Margit híddal című festménye a Virág Judit Galéria 74. téli aukcióján a Budapest Kongresszusi Központban 2023. december 16-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még