Aktuális

Sok millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték Donald Trump korábbi ügyvédjét

A Zeneakadémián csendülnek fel a Petőfi 200 zeneműpályázat győztes művei

| Szerző: hirado.hu
Ősbemutató koncertre készül a Magyar Rádió Gyermekkórusa a Zeneakadémián. Az esemény a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett kórusműpályázat díjátadója is, ahol az első díjat Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólította meg a Bartók Rádió Petőfi 200 zenemű pályázata. A jelentkezők Petőfi Sándor verseit, vagy azok részleteit felhasználva készíthettek kórusműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A felhívás célja az volt, hogy zenével ünnepeljék meg a reformkor géniuszát és összekapcsolják a különböző művészeti ágakat, valamint megismertessék a legifjabb generációval Petőfi életművének jelentőségét. A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékelte: az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében volt Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, aki az ünnepi hangversenyen is vezényli a kórust, Szűcs Magdaléna másodkarnaggyal együtt.

  • Az új kórusművek születését ösztönző felhívás első díját Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte.
  • A második helyezést Kutrik Bence Mi kék az ég! című szerzeménye érdemelte ki.
  • A harmadik helyen Bucz Magor és  Sárvári József osztoztak, A nap, illetve a Szeget szeggel című műveikért.
  • A különdíjat Dinya Dávid Mint ágtól a levél című szerzeménye nyerte el.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Rádió Gyermekkórusa a négy díjazott művet december 17-én egy hangversenyen mutatja be a Zeneakadémián. A Bartók Rádió a díjazott alkotásokból stúdiófelvételeket is készít.

Az esten a díjazott alkotások ősbemutatóját hallhatja a nagyközönség, és a zeneszerzők számára is ezen a hangversenyen nyújtja át a díjakat a zsűri. A új alkotások mellett felcsendülnek a hagyományos gyerekkórus-repertoár téli hangulatot idéző művei is.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa Hangversenye – A Petőfi 200 Zeneműpályázat Díjátadó Gálaestje a Bartók Rádión december 18-án, 19:35-től hallható.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: A Magyar Rádió Gyermekkórusának leánykara próbál az első alkalommal Matos László karnagy, művészeti vezető vezetésével a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Művészeti Iskolában 2016. szeptember 5-én. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ajánljuk még