Aktuális

Orbán Viktor: Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak a bővítéssel kapcsolatban

Könyvalakot öltött Magyarország kultikus zenekarának története

| Szerző: hirado.hu
„Olvasmányos és hiteles, nincs aranyfüsttel befújva” – ezekkel a szavakkal jellemezte Devich Márton a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara fennállásának 80. jubileumi évére készült, László Ferenc művészettörténésszel közösen alkotott könyvét. A Rádiózenekar jelentőségéről, a kiadvány céljáról a Duna délutáni magazinjában beszélt a szerzőpáros.

Megszámlálhatatlan sikeres hangverseny, turné, koncertélmény, hangfelvétel köthető az idén 80 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához. A jubileum alkalmából egy rendkívül olvasmányos könyv született, amely a kezdetektől a mai napig mutatja be a Rádiózenekar történetét, egészen különleges, soha nem publikált, igazi csemegének számító fotóanyaggal illusztrálva. A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943-2023 című kiadványról a szerzőpáros, Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója és a Bartók Rádió csatornaigazgatója, valamint László Ferenc művészettörténész a Duna Almárium című műsorában osztott meg részleteket.

„A kötet egy fantasztikusan izgalmas történeti beszámolója egy nagy múltú intézménynek. Nagy erénye, hogy olvasmányos, és nincs aranyfüsttel befújva: hitelesen mutatja be az eseményeket, a nehezebb időszakokkal együtt” – hangsúlyozta Devich Márton, hozzátéve, hogy a gyűjtőmunka „oroszlánrészét” László Ferenc végezte, kivételes pontosságú és érzékenységű szerkesztői munkával.

Kapcsolódó tartalom

„A történeti kutatásnak tulajdonsága, hogy a valóságnak bármilyen kis szeletét kezdjük vizsgálni, a nagy egész tűnik fel benne. A kutatómunkám során azt találtam, hogy a Rádiózenekar különböző korszakai rásiklanak a magyar történelemre. A könyvben könnyű felismerni az államszocializmus vagy a rendszerváltás időszakát” – fogalmazott a kötet társszerzője, László Ferenc művészettörténész. Hozzátette, a legtöbb magyar embernek van emléke a nagy múltú együttesről, elegendő csak a televízió adászárásakor látható Hősök terén rögzített Himnusz-felvételre vagy a különböző Rádiózenekar által előadott szignálokra gondolni.

A Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna tematikus műsorokkal köszönti az idén 80 éves Rádiózenekart. A sokszínű kínálatban megismerhető a zenekar részletes története, zenészei és repertoárja, valamint a műsorfolyam zárásaként december 19-én 19:30-kor élőben a Bartók Rádióban, 21 órától pedig az M5-ön tekinthető meg a jubileumi hangversenyük.

80 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – jubileumi hangverseny december 19-én 19:30-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban, és az M5-ön.

A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943-2023 című kötet megvásárolható az MTVA webshopjában.

Kiemelt kép: MTVA

Ajánljuk még