Aktuális

Így ostromolta meg a média Orbán Viktort – VIDEÓ

Ahol valóra válik a Karácsonyi álom – új bemutatóra készül a Fitos Dezső Társulat

| Szerző: hirado.hu
Táncoló szaloncukrok és mézeskalács emberkék, varázslatos Luca boszorkák és teveháton érkező napkeleti bölcsek. A Fitos Dezső Társulat új, élő zenés, családi táncelőadásában életre kel minden, ami az ünnep része.

A Fitos Dezső–Kocsis Enikő alkotópárostól nem először láthat a nagyérdemű karácsonyi darabot, a közönségkedvenc Csodaváró betlehemes után, most újból egy adventi tematikájú, ünnepre hangoló táncszínházi előadásra készülnek, melyben megelevenedik a klasszikus paraszti misztériumjáték is.

Az élő zenével, hagyományos és kortárs táncjelenetekkel, cirkuszi és bábszínházi elemekkel, varázslatos videógrafikával és meseszerű, színes jelmezeivel igazi családi szórakozást ígérnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

A közönség segítségével végigkísérik a lángos-csillag érkezését, a fény útját, és nézőik a hógolyózásból sem maradhatnak ki, így válnak aktív részeseivé az előadásnak.

A darab Paár Julcsi ötlete alapján megálmodott zenei és képi világ, melyet Kocsis Enikő és Fitos Dezső koreografálásával, rendezésével, valamint hét kivételes zenész és a Fitos Dezső Társulat tizenhat táncművészének közreműködésével, gyerekszereplők bevonásával jön létre.

A varázslatos betlehemi történetet rendhagyó módon, egy mai családi ünnep keretei közé ágyazták.

A kerettörténet tekinthető egyfajta Diótörő-parafrázisnak is, azzal a fontos koncepcionális eltéréssel, hogy a Karácsonyi álom – A fény meséje című táncjáték az ihletadó zenei és mozgásos szövet a magyar népi hagyomány kulturális egységeiből szövődik.

A darab során A fény meséje című hanglemez anyaga hangzik el, és felcsendül számtalan olyan gyerekdal, játék, ami ismerős lehet a meghitt családi, ünnepi pillantok emlékeiből és felidézi a közös karácsonyi éneklés örömét.

Magyarország legújabb, hivatásos néptáncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat szívügye a gyerekekkel, családokkal megszerettetni a hagyományos zenét és táncot, előadásaikkal közelebb hozzák ennek élményét, repertoárjukon nagy sikerrel futnak gyerekeket, családokat megszólító előadások.

Karácsonyi álom – A fény meséje

Bemutató: 2023. december 17., 15 és 19 óra
Nemzeti Táncszínház

Ajánljuk még