Rendkívüli

Szijjártó Péter: Nem született döntés Brüsszelben Ukrajna uniós csatlakozásáról

Dankó Rádió Díj 2023 – Idén először elismeréseket osztanak a Dankó Gálán

A Dankó Rádió Díjat december 21-én a Magyar Zene Házában. A magyar zene rádiója a hagyományteremtő céllal létrehozott díjakat egy nagyszabású gálaműsor keretében hirdeti ki. Az este kiemelt pillanata az életműdíj átadása lesz.

A közmédia egyik legfiatalabb rádióadója Dankó Pista cigányprímás, nótaszerző nevét viseli, akinek hatása nagyban meghatározza a csatorna műsorait. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Dankó Rádió zenei kínálatában sokat változott, de a küldetése mindig ugyanaz maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. Az idén először életre hívott Dankó Rádió Díj alapítása is ezt a célt támogatja a jövőben.

A Dankó Rádió, a magyar zene rádiója olyan zenei műfajok otthona, amelyek akár több nemzedékre visszamenőleg, akár csak a közelmúlt óta, de meghatározzák identitásunkat. A magyar nóta, a cigányzenekar játéka, az operettek világa, népzenei kincseink az előbbi, az örökzöldek az utóbbi kategóriát képviselik. A Dankó Rádiónak e műfajok éltetése elsődleges hivatása, de e dalok, dallamok előadóiról, terjesztőiről sem szabad megfeledkeznünk. Ezért örülünk annak különösen, hogy mostantól minden évben hat kategóriában Dankó Rádió zenei díjakat adhatunk át a legkiválóbbaknak. Reméljük, a díjak alapítása is hozzájárulhat ahhoz, hogy közösségeink daloló kedve fennmaradjon” – fejtette ki Eredics Gábor csatornaigazgató a Dankó Rádió Díj megalapításának hátterét.

A Dankó Gála az ünnepi műsor és a díjátadó izgalmas fúziója lesz, amit az év utolsó napján, december 31-én a Duna tűz műsorára, így óévbúcsúztató hangulatban a Dankó Rádió díjazottjaival ünnepelhetnek. A gálán a műfajok legjobb előadói lépnek fel és éneklik kedvenc dalaikat, de fontos szerepet kap a műsorban a Dankó Rádió által alapított díjak ünnepélyes átadása is, összesen hat kategóriában. Az ünnepi eseményt modern, látványos környezetben rendezik meg közönség előtt, rengeteg fellépővel és élőzenével. Az előadóművészeket ifj. Sárközy Lajos és zenekara kíséri, némely produkciónál kiegészülve Kovács Erik zenekarával.

 Dankó Gála – Dankó Rádió Díj-átadó december 31-én a Dunán.

Ajánljuk még