Rendkívüli

Hajtóvadászat! Két embert agyonlőtt a 36 éves fegyveres ámokfutó

Kós Károlyra emlékeznek Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön

Kós Károlyra (1883-1977) emlékeznek a hétvégén Kolozsváron, illetve Sepsiszentgyörgyön a neves erdélyi építész, író, politikus születésének 140. évfordulóján.

Kolozsváron pénteken, december 15-én Kós Károly 140 – Egy élet Erdély szolgálatában címmel szervez emlékező ünnepséget a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Szombaton, december 16-án Sepsiszentgyörgyön, az általa tervezett, nemrég felújított Székely Nemzeti Múzeumban emlékeznek a nagy transzilvanistára.

„Az építész, grafikus, író, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár és politikus Kós bizonyára az egyik legerdélyibb alakja a 20. századnak, világlátása máig inspirálóan hat társadalmunkra” – írta az MTI-nek küldött meghívójában az MCC.

Az MCC kolozsvári képzési központjában tartandó eseményen az életmű elismert szakértői elemzik Kós Károly életének kihívásait, munkásságának jelentőségét és tanulságait.

A meghívottak között szerepel Gall Anthony Kós Károly-kutató, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja, a szecessziós és népi építészet szakértője; K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetének vezetője, a transzszilvanizmus politikai eszmetörténetének kutatója és Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának adjunktusa.

Kapcsolódó tartalom

A beszélgetést Veress Emőd jogász, egyetemi tanár, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Intézetének igazgatója moderálja.

Sepsiszentgyörgyön az Országépítő Kós Károly Egyesülés (OKKE) és a Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében lesz műhelybeszélgetés az építészről és életművéről, mivel Kós a székelyföldi városba is több jelentős épületet tervezett.

Az MTI-hez eljuttatott program szerint Kolumbán Gábor elnök köszöntője után Vargha Mihály múzeumigazgató tart tárlatlátogatással egybekötött előadást Kós Károly szellemisége a Székely Nemzeti Múzeumban címmel.

Az előadók közül Gall Anthony Kós Károly örökségéről értekezik, Köllő Miklós pedig az ökoregionális építészet és Kós kapcsolatát mutatja be. A program az OKKE közgyűlésével zárul.

Kiemelt kép: Kós Károly író 1958. november 26-án (Fotó: MTI/ Keleti Éva)

Ajánljuk még