Időjárás

Mennyi hó fog még esni? Holle anyó kitart, térképen mutatjuk a részleteket

Disznótoros ételek egy kis csavarral a Főmenüben

| Szerző: hirado.hu
A hideg idő beköszöntéhez köthető hazánkban a hagyományos háztáji népszokás, a disznóvágás és a disznótoros ételek készítése. Ehhez kapcsolódóan a Duna szombati gasztroműsorában is fontos szerephez jut a háj, a kolbász és – a hagyományostól kissé eltérő elkészítésben – a hurka is.

A Főmenü következő adása a disznótoros ételeket veszi sorra. A két műsorvezető, Széll Tamás Michelin-csillagos séf és Böröcz Zsófia gasztromentor, privát séf otthon is könnyen elkészíthető receptekkel várják szombat délután a nézőket a Duna gasztroműsorában.

A műsor vendégei a disznótoros ételekhez kiváló alapanyagot biztosító magyarlamási őstermelők lesznek. Sulák-Horváth Anna és Sulák István gyerekként nőttek bele az állattartásba és fölművelésbe, majd kis családi gazdaságot hoztak létre és gazdákká váltak. Termékeikből, filozófiájukból ízelítőt adtak a Főmenü szombati adása előtt a Duna délelőtti magazinműsorában is. „Egyhektáros területen élünk és gazdálkodunk 2016 óta. A magunk által termesztett gabonán nevelt állatokból készítjük saját termékeinket. Ennek és a szabadtartásnak köszönhetően nem felfújt, hanem érett húsokat juttatunk az emberek asztalára”mondta Sulák-Horváth Anna a Család-barát konyhájában, ahol hurkát, kolbászt és májat készítettek.

A Főmenü szombati adásában gazdálkodásuk további részleteibe is beavatják a nézőket, miközben a gasztroműsor konyhájában disznótoros ételek készülnek. Széll Tamás étvágygerjesztőnek szilvalekváros hájas süteményt készít, Böröcz Zsófia pedig kolbásszal töltött sertéskarajt, amelyet friss káposztasalátával és kolbászmártással tálal. Közös munkájuk során egy disznótoros étel hazánkban kevésbé ismert elkészítését láthatják. Az Ausztriában kedvelt krumplis véres hurka párolt almával ugyanúgy véres hurkából készül, de lepirítják és a végeredmény más lesz, mint amit itthon megszoktunk. A részletes recepteket és elkészítési módokat a szombaton 17 órakor kezdődő Főmenüben ismerhetik meg.

Család-barát, a mindennapjaink része – hétköznaponként 9:35-től a Dunán.

Főmenü – szombatonként 17 órától a Dunán.

Kiemelt kép forrása: MTVA/Csató Csaba

Ajánljuk még