Aktuális

Több hullámban érkezik a hó és az eső – térképen mutatjuk, mi várható a következő napokban

A világ legnagyobb kiállításaira kalauzol decemberben az M5

Új műsorral jelentkezik december 4-től a közmédia kulturális csatornája. A hetente látható Kiállítások a nagyvilágból – a többi közt – a londoni Tate Modern és Buckingham-palota lenyűgöző múzeumaiba látogat, és olyan híres képzőművészek alkotásait mutatja meg, mint Goya, Monet vagy Degas. Az első adásban Renoir egyedülálló munkásságának ritkán látott festményeivel ismerkedhetnek meg a nézők.

A Kiállítások a nagyvilágból sorozat egymástól független epizódjai a világ legnagyobb múzeumaiban és kiállításain készültek. Phil Grabsky többszörös díjnyertes dokumentumfilm-rendező stábjával mindenhol jelen van a világban, ahol valamilyen jelentős tárlat nyílik. Ezekbe kaphatnak betekintést a nézők, olyan közelségből megcsodálva az alkotásokat, ahogy a kiállítóterekben nem mindig lehetséges.

A sorozat első epizódja Renoirról szól, nem véletlenül, hiszen legnagyobb festményeit már megismerhették a Magyarországon egyedülálló kiállításon. Az M5 műsorában azonban kevésbé ismert képei is kamera elé kerültek. A filmsorozatban a festő késői korszakának Albert Barnes kémikus és műgyűjtő tulajdonában álló alkotásai láthatók, amelyeket az impresszionizmussal való szakítása után festett, 1890-től 1919-ben bekövetkezett haláláig. A 181 képből álló kollekció a világ legnagyobb Renoir-gyűjteménye.

Kiállítások a nagyvilágból december 4-én 19 órától hetente az M5 kulturális csatornán.

 

Az epizódok:

A magasztalt és elmarasztalt Renoir

Az impresszionisták… és az ember, aki megteremtette őket

Én, Claude Monet

Manet

Degas – a tökéletesség szenvedélye

A modern kert Monet-tól Matisse-ig a londoni Royal Academyn

A művész kertje – Amerikai impresszionisták

Cézanne – Egy élet portrékon

Vincent van Gogh – Egy új látásmód

Van Gogh és Japán

Matisse a Tate Modern és a MoMA gyűjteményeiből

Az ifjú Picasso

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTVA/Film Iroda

Ajánljuk még