Aktuális

Erre jobb felkészülni: térképen mutatjuk, milyen idő lesz a következő napokban

A közmédia csatornáján látható először Somossy Barbara Petőfi-inspirálta filmje

Az M5 mutatja be a közmédia műsorvezetője, Somossy Barbara Sose lesz vége című vizsgafilmjét. Koltai Lajos filmrendező mesterszakos hallgatójának munkáját Petőfi Sándor költészete inspirálta, a szereplők között Pogány Judit és Reviczky Gábor is feltűnik.

A közmédia kulturális csatornájának SZFE a filmvásznon című sorozata a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmes alkotásait szemlézi. December 11-én 21:35-kor a Sose lesz vége című szerelmi drámát tűzi műsorra az M5 kulturális csatorna. A Petőfi-bicentenárium alkalmából az év elején vetítették először a kisjátékfilmet nagyközönség előtt, most elsőként látható országos csatornán.

A szerelmi dráma 1868-ban, a kunsági betyárvilágban játszódik. A történetet Petőfi Sándor három versszakos költeménye, A csaplárné a betyárt szerette című szerelemféltésről és a szeretetlenség okozta tragédiákról szóló műve inspirálta.  A rendezője a Duna műsorvezetője, Somossy Barbara, aki a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, Koltai Lajos végzős filmművészetis diákja.

A filmrendező mesterszakos hallgatója elnyerte a torontói Student & Young Filmmakers Film Festival legjobb rendezőnek járó elismerését és a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat is – megosztva – ez az alkotás kapta.

Somossy Barbara rendezői szándéka az volt, hogy filmjén keresztül a fiatalokhoz szóljon. „Nem néprajzi könyvet szerettem volna leporolni, hanem a ma generációjához szólni, hiszen Petőfi verse is időtálló” – fogalmazott a közmédiának adott korábbi interjúban. A 38 perces filmet nyolc nap alatt, Apajpusztán forgatták; ugyanabban az épületben, ahol Jancsó Miklós a Szegénylegények című 1965-ös történelmi paraboláját.

A filmben neves színművészek keltik életre a rendező által megálmodott karaktereket: mások mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Szűcs Nelli, Vas Judit Gigi, Pogány Judit, Reviczky Gábor, Hirtling István, Tóth Ildikó és Sipos Imre is látható az alkotásban. A film a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósult meg.

Sose lesz vége – Somossy Barbara filmje december 11-én 21:35-kor az M5-ön.

Ajánljuk még