Időjárás

Jön a havazás – térképen mutatjuk mi várható a következő napokban

Sára Sándor fia édesapjáról: Élete utolsó éveiben is mindig keze ügyében volt a fényképezőgépe

| Szerző: hirado.hu
November 28-án lenne 90 éves Sára Sándor. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus páratlan életműve előtt tisztelegve ikonikus filmjeit tűzi műsorára a közmédia. Fia, Sára Balázs operatőr, egyetemi docens édesapja alakját, közös munkáik emlékét idézte fel a Duna Almárium című műsorában.

A modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja volt a 2019-ben elhunyt Sára Sándor. Pályáját operatőrként kezdte és kora egyik legkiemelkedőbb szakembere lett. Korán kezdett rendezéssel foglalkozni, de mindemellett fotográfus is volt.

Egészen különleges képi látásmódjával, kompozícióival hívta fel magára a figyelmet

– méltatta édesapja életművét fia az Almáriumban.

„Fotósként kezdtem pályámat. Amikor gimnazistaként megmutattam neki a képeimet, felét, kétharmadát egyből félre tolta, a maradékot pedig elkezdte papírokkal takargatni. Azt mondta, ha egy képről letakarunk valamint, és ettől még érthető és beszédes marad, akkor azok a részek feleslegesek. Arra tanított, hogy képileg is mindig sallangmentesen, lényegre törően fogalmazzak” – osztotta meg emlékét Sára Balázs.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette:

„Édesapám rengeteget fotózott, még élete utolsó éveiben is mindig keze ügyében volt fényképezőgépe”.

Óriási öröm, megtiszteltetés és kihívás volt számára, amikor édesapja 1991-ben felkérte egy közös munkára, hogy a Könyörtelen időknek ő legyen az operatőre. „Remek volt vele dolgozni. Ezt az alkotást még két játék- és két dokumentumfilm követte. Félszavakból megértve egymást dolgoztunk együtt”.

A közmédia műsorkínálatával is élteti Sára Sándor halhatatlan munkásságát, novemberben már több alkotását is láthatták az M5 kulturális csatornán. Születésnapján további remekműveit tűzi műsorára a közmédia. November 28-án 11:25-től a Duna World csatornán a Holnap lesz fácán, 13:50-től az M5-ön a Szindbád, 21:45-től pedig a Dunán a Feldobott kő című filmjét nézhetik meg.

A teljes beszélgetés az Almárium Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Kapcsolódó tartalom

Sára Sándor öröksége november 28-án az M5, a Duna és a Duna World műsorán.

Almárium – minden hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán.

Kiemelt képen: Sára Balázs operatőr a Duna Televízió almárium című műsorában (kép forrása: MTVA)

Ajánljuk még