Baleset

Kisbusz és személyautó ütközött, nem lehet lehajtani az M5-re

Északi zeneszerzők világában invitálja az érdeklődőket a Müpa 2024-es Zenei maratonja

Északi zeneszerzők világában invitálja az érdeklődőket a Zenei maraton 2024 a Müpában Grieg, Nielsen és Sibelius darabjaival a Müpa két előadótermében 2024. február 4-én; a társszervező Budapesti Fesztiválzenekart ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényli – tájékoztatta az intézmény az MTI-t kedden.

Mint felidézik, a zenei maratont a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezi; a délelőttől késő estig zajló hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A Müpa közleményében kiemeli, hogy

a jövő februári maraton a skandináv mesterek, különösen a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius előtt tiszteleg.

Hozzáteszik, hogy a zord, fenséges tájairól és természeti kincseiről ismert Észak-Európa a zenében is különleges jelenség, a késő romantikus északi komponisták pedig szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat is beemelték műveikbe.

A fellépők a hagyományoknak megfelelően a magyar szimfonikus zenekarok válogatott képviselői, de a hazai előadók mellett nemzetközi sztárfellépője is lesz a maratonnak: a svéd Miah Persson dalestjén ritkábban hallott északi zeneszerzők dalai is felcsendülnek, a világhírű szopránt Magnus Svensson kíséri zongorán – áll a közleményben.

A Fesztiválzenekar muzsikusai szimfonikus és kamaraformációban is fellépnek a nap programján, Sibelius első szimfóniáját ezúttal a finn Anna-Maria Helsing vezényletével adják elő.

Emlékeztetnek, hogy az elmúlt tizenöt évben Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt a zenei maraton főszereplője, Beethoven kétszer is sorra került, sőt, arra is volt már példa, hogy a program két zeneszerző, Ravel és Debussy műveiből merített.

A sorozat művészeti vezetői Fischer Iván és Káel Csaba, a maraton 2024. február 4-i, tervezett részletes programja a https://bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/maraton-eszaki-romantika/ internetes oldalon olvasható.

Ajánljuk még