Gyász

Elhunyt Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke

„A Vörös polip még mindig él és hatással lehet a mindennapjainkra is”

| Szerző: hirado.hu
Az M5 kulturális csatorna saját gyártású műsora, a november 4-től szombatonként 21 órától látható Vörös polip című dokumentumsorozat kíméletlenül leplezi le a kommunista diktatúra hazugsághálóját. A hirado.hu stábja a sorozat forgatásán a műsor házigazdáival készített interjút, akiktől több izgalmas részletet is megtudott.

A Vörös polip című dokumentumsorozat mélyrehatóan vizsgálja azokat az eseményeket és háttéralkukat, amelyek Magyarország sorsát alakították a rendszerváltás idején. Az ország megszállását, a kommunista diktatúra kiépítését, majd az ’56-ot követő váltást, illetve a külkereskedelmi hálózat kialakítását, megerősödését járja körül.

A széria bemutatja a Kádár-rezsim idején felépített, szovjet mintán alapuló hálózatot, a külkereskedelmi terület fontosságát, az ÁVH-s tisztekből lett bizalmi emberek munkáját és az átlagemberek számára láthatatlan vasfüggönyön keresztül kiépített „kapukat”. A dokumentumsorozatban utánajárnak annak, hogyan épült fel a nyugati sajtóban a „legvidámabb barakk” legendája, és miként kötött Kádár János háttéralkukat olyan nyugati üzletemberekkel, mint Cyrus Eaton. A Vörös polip valós tényekre alapozva mutatja be az impexek történetét és azt, hogyan működhettek folyamatosan veszteségesen anélkül, hogy a nagy nyugati cégek károsodásait elszenvedték volna.

Kapcsolódó tartalom

A sorozat hatásos, néha megrázó, máskor meglepő, de mindig hiteles játékfilmes jelenetekkel gazdagítva segíti a nézőket abban, hogy megértsék azokat az eseményeket, amelyek alapjaiban formálták át Magyarország történelmét.

A műsor házigazdái Borvendég Zsuzsanna szakértő, történész, Az impexek kora és A hálózat pénze című művek szerzője, valamint Mező Gábor kutató, újságíró.

A Vörös polip november 4-től szombatonként 21 órától látható az M5 műsorán.

Kiemelt kép: hirado.hu

Ajánljuk még