Gyász

Elhunyt a Rocky legendás színésze - Stallone megtörten búcsúzott barátjától

Sosem látott fotókat mutatunk a taxisblokádról

Ebéd az Árpád hídon, lábosban melegített tea a budapesti Kossuth téren, úttesten üldögélő tüntetők a Margit hídon, és még tíz sohasem látott fotóval, valamint videófelvételekkel idézi fel az MTVA Archívuma a közelgő évforduló kapcsán az 1990-es taxisblokád eseményeit. A 23 évvel ezelőtti, négynapos tömegtüntetésről film is készült, a Blokád először látható a televízióban október 22-én este a Dunán.

33 éve, 1990-ben bénította meg az országos taxisblokád Magyarország közlekedését. Az október 25. és 28. között tartó négynapos tiltakozást a benzinár jelentős emelése váltotta ki. Az óriásblokád eseményeit idézi fel sosem látott fotókkal, valamint videófelvételekkel az MTVA Archívuma, időrendi áttekintést is adva az akkori eseményekről.

Az ország életét megbénító taxisblokád ellen tüntettek több ezren Budapesten, 1990. október 28-án. A demonstrálók menete a Lánchídon.

A létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat és a hidakat. Az ország több városának közlekedése és Budapest is teljesen megbénult. A fővárost szinte lehetetlen volt megközelíteni, helyben csak metróval lehetett utazni, és kizárólag a tűzoltókat, a mentőket, valamint az országból kivonuló szovjet csapatokat engedték át az eltorlaszolt csomópontokon” – olvasható az MTVA Archívumának összefoglalójában.

Ezeket a pillanatokat idézik fel korabeli videókkal és 13 fotóval. Kiderül, miként demonstráltak a taxisok a Szabadság hídnál, hogyan hagyják el a rendőrök az Árpád hidat. Megnézhetik, milyen volt a blokád Szombathely legforgalmasabb kereszteződésében, vagy ahogy Szegeden megbeszélést tart a taxisokból és a város vezetőiből álló válságstáb.

A közmédia, együttműködésben a Nemzeti Filmintézettel idén ősszel is sikeres magyar produkciókat tűz műsorára vasárnap esténként. Ilyen az 1990-es taxisblokád eseményeiről készült film is, a Blokád, amely a Dunán látható először televízióban október 22-én 21 órától. A 2022-ben Tősér Ádám rendezésében készült, a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjjal elismert alkotás a taxisblokád négy napjának krónikáján keresztül a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.

Az MTVA Archívumának összeállítása az alábbi linken tekinthető meg:

https://archivum.mtva.hu/stories/Taxisblokad

Blokád – filmpremier a Dunán október 22-én 21 órától.

Ajánljuk még