Aktuális

Hídmosás mellett a 4-6-os villamos és a HÉV sem jár – mutatjuk a hétvégi forgalmi változásokat

Mintegy 2800 esemény zajlott le eddig, és még több száz várja az érdeklődőket Veszprémben és környékén

Mintegy 2800 esemény zajlott eddig az év eleje óta az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében. A programok az év végéig folytatódnak, több száz esemény várja az érdeklődőket – mondta a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a régióban 1192, Veszprémben 1608 rendezvény várta a látogatókat az év kezdete és augusztus 31. között. Mint mondta, a járásközpontokba szervezett kiemelt események 92 ezer látogatót vonzottak és 150 ezren látogattak el a régió nyolc legnépszerűbb eseményére.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy több mint 2 millió 200 ezer szállóvendég érkezett a régióba augusztus végéig, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 8,1 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Hangsúlyozta: az év végéig további csaknem 3 ezer eseménnyel várja a program az érdeklődőket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a program megtervezésekor a vendégéjszakák számának növelése, a szezon meghosszabbítása és a veszprémiek programokba való bevonása volt a cél.

Közölte: a veszprémi belvárosba mintegy 1 millió 160 ezer látogató érkezett az említett időszakban, ezen belül mintegy 20 és fél százalékkal növekedett a külföldiek száma az előző évhez képest. A város új rendezvényterén, a Gyárkertben 52 koncertnapon 72 produkció volt hallható, a programok 150 ezer látogatót vonzottak – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Nőtt a város kulturális intézményeinek látogatottsága is, a Művészetek Háza 36 ezer, a Laczkó Dezső Múzeum 6 ezer, a Foton Audiovizuális Centrum 10 ezer látogatót vonzott, az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ kihasználtsága 95 százalékos volt.

Hozzátette: Veszprémben 51,7 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek száma csaknem 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy

a programok 70 százalékát ingyenesen látogathatták az érdeklődők, örvendetesnek nevezte, hogy az ide érkezők 38 százaléka a tömegközlekedést vette igénybe az utazáshoz júliusban.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke az EKF eseménysorozat tiszteletére készült bélyegsorozatról elmondta, hogy az új sorozat már augusztus eleje óta kapható. Mint mondta, a bélyeget Lakatos Luca grafikusművész alkotása díszíti és a programsorozat kilenc klasztere jelenik meg rajta.

A helyszínen kiadott sajtóanyagban a programsorozat további eseményeiről azt írják: októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, és ugyanezen a héten rendezik meg a Chaconne Fesztivált.

Novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit, decemberben pedig a száz éve született Ligeti György zenei örökségét mutatja be a Modern Art Orchestra, majd a Gospel karácsony várja az érdeklődőket. Mint írják, a hétvégén nyílik Veszprémben a Nemzetközi Ékszerbiennálé, októbertől decemberig pedig az Európai Porcelánmanufaktúrák Találkozója és Kiállítása várja a látogatókat Herenden.

Ajánljuk még