Rendkívüli

Kiderült, ő robbantott Esztergomban

Szinetár Miklós Egressy Béni Szózathoz írt zenéjéről: „Erkel itt nem remekelt”

| Szerző: hirado.hu
Az Orbán-kormányt gyakran kritizáló Kossuth-díjas rendező új életrajzi könyvében arra panaszkodik, hogy ugyan Vörösmarty Mihály Szózatának szövege kitűnő, de a megzenésítése szerinte nem sikerült jól, majd hozzáteszi: „Erkel itt nem remekelt.” A Szózathoz azonban nem Erkel Ferenc, hanem Egressy Béni írt zenét.

„A Himnusz úgy, ahogy van remekmű, a Szózat talán még csodálatosabb szöveg, de valami pocsék megzenésítés. Erkel itt nem remekelt”

– olvasható  Szinetár Miklós idén megjelent életrajzi kötetében.

A rendező idézett gondolata azért meghökkentő, mert Erkel Ferenc ugyan valóban megzenésítette a Himnuszt, a Szózat dallamait azonban egy másik zeneszerző, Egressy Béni álmodta meg. A szöveg bizonyos értelmezése szerint persze Szinetár Miklós nem tévedett, hiszen

Erkel Ferenc – értelemszerűen – valóban nem remekelhetett a Szózat megzenésítésekor, ha egyszer nem ő alkotta a – Szinetár szavaival – „magyar prozódiát megcsúfoló zenei kivitelt”.

Mint ismert, a rendező – amellett, hogy az Orbán-kormány egyik legelszántabb kritikusa – színjátszással foglalkozó művészek generációinak oktatásáért volt felelős, ugyanis évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Szinetár Miklós 1970-ben kapott Kossuth-díjat, majd 2003-ban, a szocialista-liberális kormány alatt lett a kitüntetés grémiumának tagja, de volt a Fővárosi Operettszínház igazgatója, valamint az Operaház főigazgatója is. A kilencvenegy éves rendező idén megjelent Szinetár – Önéletrajz-szerűség és egyebek című kötetét egy trilógia első részének szánja.

Kiemelt kép: Szinetár Miklós címzetes főigazgató a magyar opera napján az Operaházban tartott rövid ünnepségen és díjátadón 2020. november 7-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még