Rendkívüli

Kiderült, ő robbantott Esztergomban

Az olvasás fontosságát emelték ki anyanyelvünk megőrzése szempontjából a Montágh Testület tagjai

A nyelv maga is elkötelezettség, anyanyelvünk megőrzése nemzetünk fennmaradását is biztosítja – fejtette ki az M5 kulturális csatorna műsorában Novotny Zoltán, Táncsics Mihály-díjas sportújságíró, a Montágh Testület tagja. A szép magyar beszéd megőrzése felett őrködő testület elnökségében helyet foglaló kollégája, Varga János a Duna magazinműsorában emelte ki az olvasás szerepét nyelvünk változatosságának megtartásában.

Az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagja, Novotny Zoltán emlékeztetett arra: már kétszáz éve azt jósolták, hogy a magyar nyelv megszűnik, a nép elvész, de még mindig vagyunk. „Lehet, túlzás, de úgy gondolom, a magyar nemzet fennmaradása elsősorban attól függ, megőrzi-e nyelvét”mondta a Librettó vendégeként a sportújságíró. Kifejtette, bár nyelvünket sok hatás éri, változik, de az alapok, a beszéd minőségét meghatározó kritériumok – a légzés, a hang, a kiejtés és a kifejezés – állandók. Novotny Zoltán szerint fontos a sok olvasás, úgy véli, mindenféle könyvet érdemes kézbe venni, szépirodalmat, detektívregényeket és verseket is.

A nyelv változatosságának megőrzésében is nagy szerepe van az olvasásnak. Erről Varga János beszélt a Duna Család-barát című műsorának vendégeként. „Nyelvünk nagyon gazdag, egy kimeríthetetlen forrás, egy készlet, amihez mindig tudunk nyúlni” – mondta a közmédia Montágh Testületének elnökségi tagja. Varga János érdekességként arról is beszélt: előfordul, hogy magyar és magyar sem mindig érti meg egymást, hiszen a különböző területen élők másként nevezik ugyanazt a tárgyat. Ő például borsodi származásúként furiknak hívta a talicskát, herőcének a csörögefánkot, ám más térségből származó ismerőseinek ezek a szavak ismeretlenek voltak.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Család-barát, a mindennapjaink része – hétköznaponként 9:35-től a Dunán.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még