Rendkívüli

Benzinnel locsolta tele a házat, majd egy gázpalackot robbantott fel az esztergomi robbantó

Világklasszis fellépők zenéjében gyönyörködhetünk a Cziffra György Fesztiválon

Az esszencia a jövő évi Cziffra György Fesztivál hívószava. A koncertek mellett társművészeteket is felvonultató eseménysorozatot 2024. január 18-tól február 25-ig kilencedik alkalommal rendezik meg.

A klasszikus zenét sokféleképpen elő lehet adni, de meg kell teremteni a magas értékek egyensúlyát. A Cziffra Fesztivál eseményei újat szeretnének adni, és nagy hangsúlyt fektetünk a fiatal művészek támogatására” – mondta Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az egész világot érintő Cziffra 100 eseménysorozat után a zeneszerző és öröksége visszatér a Hegyvidékre, hiszen a fesztivál legtöbb programjának a XII. kerület kulturális intézményei adnak helyet.

A világhírű névadó előd, Cziffra György zongoraművész életműve nyomán létrejött fesztivál 2024. január 18-án jótékonysági koncerttel indul a Müpában:

a Méltóság hangja című jótékonysági esten Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János is színpadra lép, a bevételt a Hospice Házban egy betegszoba teljes egyéves fenntartására fordítják.

Február 10-én és 25-én a Zeneakadémián Balázs János és a Concerto Budapest együttműködésében, Rahmanyinov-esszencia címmel az orosz romantikus zeneszerző mind a négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára versenymű is felcsendül. A február 25-i est egyben a fesztivál díjátadó gálaestje.

Kapcsolódó tartalom

A rendezvénysorozat világsztár fellépői között lesz Olga Kern: az orosz-amerikai zongoraművész a Zeneakadémián Beethoven Falstaff-variációitól a 20. század zenéihez, Gershwin műveiig jut el.

Február 14-én az Eötvös10 színpadán Farkas Gábor ad zongoraestet Cziffra György repertoárjának legszebb darabjaiból, február 22-én Kamarazene Európa körül címmel a MOMkultban Sandro de Palma (zongora) és Alexander Hülshoff (gordonka) közös műsora hallható.

Február 17-én ad szólóestet a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztese, a kanadai Kevin Chen. A még mindig csak 18 éves művész, aki azóta további négy világversenyt nyert meg, videóüzenetben köszöntötte a sajtótájékoztatót.

Besszer Szilvia, a fesztivál igazgatója kiemelte, hogy Fókuszban a fiatalok címmel február 15-én és 21-én Balázs János tanítványai, illetve ifj.

Balázs Elemér és Oláh Krisztián ad koncertet, míg február 18-án ZongoRamazurin Halász Judit és Balázs János a legkisebbeket szórakoztatja a a MOMkultban.

Különlegesnek ígérkezik a Találkát adott a sors című műsor február 13-án, szintén a MOMkultban: Gubik Petra színművész és Balázs János azokat a találkozásokat idézi fel, amelyek segítették Cziffra György zenei kiteljesedését.

Immár hagyomány a fesztivál életében a Bárest-sorozat: február 16-án a MOMkultban a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara az egykori éjszakai lokálok hangulatát teremtik meg.

Mint elhangzott, Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel 2024. február 14-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában nyílik kiállítás azokból a dokumentumokból, amelyeket a zongoraművészről az állambiztonság tartott nyilván.

Vörös Géza, a Levéltár főosztályvezetője elmondta:

a tárlat bemutatja, miként akarta az állambiztonság Magyarországon befolyásolni Cziffra Györgyöt és emigrációját követően hogyan próbálta életét továbbra is nyomon kísérni.

Ehhez is kapcsolódva a Hegyvidéki Kulturális Szalonban újra látható lesz a tavaly bemutatott dokumentumfilm, amelynek címe Cziffra100 – Tele van a két kezem boldogsággal.

Február 20-án Bogányi Gergely zongoraművész ad rendhagyó zongoraestet Kulisszák mögött címmel. Az eseményen Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós bevonásával arról is szó lesz, mennyiben életforma és világlátás az előadóművészet.

A Cziffra György Fesztivál fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, védnöke Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Kiemelt képen Besszer Szilvia, a Cziffra György Fesztivál igazgatója beszél, mellette Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője és Becze Szilvia, moderátor, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még