Fontos

Agrárminiszter: Fenn kell tartani az ukrán gabonabehozatal tilalmát a piaci zavarok kezelése érdekében

A Nyitás napja – Radnóti Színház a Margitszigeten

Rendhagyó módon a margitszigeti Kristályban tartja a Radnóti Színház évadnyitó minifesztiválját, a Nyitás napját vasárnap.

A kitelepülés fő indoka, hogy az ingyenesen látogatható esemény akadálymentesen, mindenki számára elérhető legyen. A színház ezzel a gesztussal is szeretné felhívni a figyelmet a nyitottság fontosságára – áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kapcsolódó tartalom

Mint írják, a Radnóti Színház épületének csak a színházterme akadálymentes, ezért választották a margitszigeti Kristály Színtért az évindító nyílt nap helyszínéül.

A Radnóti Színház társadalmi ügyek mellett elkötelezett emberek közössége, ezért hívták életre tavaly a 14 ügyet is; minden színész egy számára fontos társadalmi problémát választott – idézik a közleményben Kováts Adél igazgatót.

Az én ügyem az akadálymentesítés volt, amelyben a családom személyesen is érintett. A nyílt napunk akadálymentessé tétele nem csak nekem fontos, ez lehet mindannyiunk közös ügye” – mondta.

A Nyitás napja több helyszínen, párhuzamos programokkal várja a közönséget 13 órától.

Az Üvegteremben A test rajzolta útjaink, a Radnóti Ifjúsági Műhely részvételi színházi előadása látható kerekesszékes szereplőkkel. Ezt követi egy beszélgetés, amelynek témája az akadálymentes alkotás és színházbajárás.

A délután folyamán látható lesz az Ikrek hava, majd Kováts Adél, a négy rendező (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek ízelítőt adnak az évad új bemutatóiból, a 3tél, az Istentelen ifjúság, az Oidipusz és A tanítónő című darabokból.

Kapcsolódó tartalom

A programban szerepel a nézők által küldött mondatokból összeállított Így írtok ti Schneider Zoltán vezetésével, a rendezvényt a Trio Sordini és a színészek közös koncertje zárja.

Gazdag kísérőprogramokkal is készül a színház. Lesz Rapid randi, ahol a néző 1 percet kap 1 színész idejéből, Radnóti tematikájú Kocsmakvíz és filmvetítés a Kristály Mozitermében, ahol fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítenek egész délután.

Ezen a napon kedvezményes jegyvásárlásra is lehetőséget ad a színház.

A Kristály udvarán a SUHANJ! Alapítvány akadálypályával, bizalomfutással és észlelési játékkal készül. A szemléletformáló programjaikon bárki a fogyatékossággal élő emberek helyzetébe képzelheti, és különböző helyzetekben ki is próbálhatja magát az érintett animátorok és az alapítvány önkénteseinek segítéségével.

Kapcsolódó tartalom

Az akadálymentesítés jegyében a fő programokon közreműködik Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács.

A rendezvény programja ide kattintva érhető el. 

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még