Aktuális

Videón, ahogy többezer migráns összezsúfolódik a lampedusai befogadóközpontban

Árkossy István és Bánky Zsuzsanna kapta idén a Szervátiusz Jenő-díjat

Árkossy István erdélyi születésű festő-grafikusművész és Bánky Zsuzsanna gyöngyékszerkészítő mester vehette át a Szervátiusz Jenő-díjat pénteken Budapesten.

A Szervátiusz Jenő szobrászművész 120. születésnapja és a Szervátiusz Alapítvány húsz esztendős működése alkalmából az Országházban megrendezett pénteki ünnepi díjátadón Szervátiusz Klára, az alapítvány elnöke elmondta: az egy évre szóló Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat a szobrásznak készülő Dregics Dániel, a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum volt diákja érdemelte ki ígéretes tehetségével. A fiatal a művészi utat választotta, ezen szeretnék segíteni a támogatással – tette hozzá.

Szervátiusz Klára emlékeztetett arra, hogy

az Árkossy István által elnyert Szervátiusz Jenő-díjat a kuratórium évente adja át olyan képzőművészeknek, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoztak létre.

Hozzátette: a 2005-ben alapított alternatív Szervátiusz Jenő-díjat azok kapják, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyar nemzeti identitástudat erősítéséhez. Idén ezt az elismerést Bánky Zsuzsanna vehette át, aki „művészi szinten készíti el századok ékszerkincsét”. A Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat 2018-ban alapította az özvegy, Szervátiusz Klára, az elismerést művészeti középiskolások nyerhetik el.

Az évforduló alkalmából Szervátiusz Tibor Krisztus című domborművét az Országház alakuló imacsoportjának ajándékozták, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány pedig Szervátiusz Tibor fából készült, festett, Színes madonna című szobrát kapta meg.

Berhidai Piusz tartományfőnök kiemelte: az ajándékként kapott szobor emlékezteti őket mint ferenceseket az identitásukra, azzal, hogy Szűz Máriát ábrázolja és azzal, ahogyan ábrázolja.

„Számunkra fontos ez az emberközelség, és köszönjük, hogy hivatásunknak erre a mozzanatára is emlékeztet ez a szobor”

– mondta.

A Szervátiusz Alapítvány azokat a művészeket díjazza, akik a nemzet megmaradásáért tevékenykednek. A díjakat odaítélő Szervátiusz Alapítványt a 2018 áprilisában elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész feleségével alapította 2003-ban édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából. Édesapja emlékére létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat is azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

Az Országház Vadásztermében megrendezett ünnepségen részt vett Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is. A fellépő művészek között volt Fülei Balázs zongoraművész, Lázár Csaba színművész, Tímár Sára népdalénekes, zeneszerző és Szabó Dániel cimbalom művész.

Árkossy István művészetét Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló főszerkesztője, Bánky Zsuzsanna munkásságát pedig Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke méltatta.

Kiemelt képünk: Szervátiusz Klára, az alapítvány elnöke átadja a Szervátiusz Jenő-díjat Árkossy István festő-grafikusművésznek a Szervátiusz Jenő 120. születésnapja és a Szervátiusz Alapítvány húsz esztendős működése alkalmából tartott ünnepségen az Országház Vadásztermében 2023. szeptember 15-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még