Rendkívüli

Kiszabadították a Grönlandnál megfeneklett luxushajót

Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes; A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült előadás október 14-én és 15-én Budapesten a Müpában, a Liszt Ünnep keretében látható.

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató az együtes csütörtöki viseletbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatóján elmondta: gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. Folyamatos munkával, több bemutatóval készülnek.

Elmondta:

a 2023/24-es évadban kiemelt együtteseként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be.

Mint mondta, a Fekete István regényének ihletésére, Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvéből eredeti népzenei feldolgozásokra és Eredics Benjamin zeneművére készített Végvárak, vitézek az októberi ősbemutató után november 5-én és 6-án is látható a Müpában. A produkcióban a történelem és a mai kor egy „színház a színházban” előadásban elevenedik meg. A táncosok felváltva kalandoznak a régmúlt és a jelen világában, látványos, virtuóz táncokat, színes színpadképeket láthat a közönség.

Kiemelte, hogy novemberben szintén ifjúsági előadás látható új bemutatóként: Petőfi Sándor életét viszik színpadra, Éljen Petőfi! címmel.

Zs. Vincze Zsuzsa az együttes szakmai vezetője hozzátette: jövő év februárjában Farsangvasárnap címmel terveznek premiert. Mint kiemelte, a bemutatók mellett szeptember 20-án és 21-én A hűtlen feleség című darab is látható lesz a Müpában.

Szólt arról is, hogy

a Magyar Nemzeti Táncegyüttes arculata, honlapja megújult, amelyben nagy szerepe van Emmer László fotográfusnak és Hódi Rezső grafikusnak.

Zsuráfszky Zoltán hozzátette: a Nemzeti Színházban a Körhinta, a Csíksomlyói passió és az Egri csillagok című közös produkciók után decemberben elkészítik az Aranyhajú hármasok című darabot, majd tavasszal Szarka Tamásssal és Vidnyánszky Attilával közös munkaként A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet viszik színre.

Mint kiemelte, az együttes pénteken a Kárpátok visszhangja című műsorát adja elő a Nemzeti Táncszínházban. Mint elhangzott, az együttes vidéken és külföldön is fellép.

Október 19-én a Nemzeti Színházban az Egri csillagok látható, 25-én a Nemzeti Táncszínházban az Élő táncarchívum – Kalotaszeg című produkció, majd 26-án a Mátyás, a világ királya tekinthető meg.

A Csipkerózsika című produkció október 31-én a Békés Kulturális Centrumban, november 22-én pedig a Pápai Művelődési Házban látható. A Drakula című produkciónak december 5-én a RaM-ArT Színház ad helyet.

Kiemelt képünk: A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai, valamint Zsuráfszky Zoltán művészeti igazgató (b) és Zs. Vincze Zsuzsanna szakmai vezető (b2) a társulat évadhirdető sajtótájékoztatóján a táncegyüttes budapesti székházában 2023. szeptember 14-én. Az együttes Végvárak, vitézek címmel mutatja be új darabját; A koppányi aga testamentuma című regény nyomán készült előadás október 14-én és 15-én Budapesten a Müpában, a Liszt Ünnep keretében látható. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még