Rendkívüli

Elfogták a Klauzál téri gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Takaró Mihály: Petőfi Sándor ma is lehet példakép

| Szerző: hirado.hu
Petőfi Sándor fiatalon távozott, mégis óriási, generációkat összekötő életművet hagyott hátra. Nemcsak munkásságát, hanem az embert is bemutatja Takaró Mihály irodalomtörténész az M5 kulturális csatornán szerda délutánonként látható Petőfi 200 című műsorban.

Az M5 legrégebbi műsora, a Tőkéczki és Takaró: Történelem és irodalom mindenkinek a Petőfi-bicentenárium évében megújult címmel és tematikával, ám továbbra is az igényes kultúraközvetítés jegyében várja Petőfi 200 címmel a nézőket.

Kapcsolódó tartalom

Petőfi Sándor lélekben megmaradt fiatal lázadó forradalomárnak, aki a hazáért az életét is kész volt feláldozni. Petőfi Sándor könnyen lehet ma is példakép” – fogalmazott a minden szerdán látható műsorról Takaró Mihály a Nyár 23 vendégeként.

Az irodalomtörténész hangsúlyozta, a Petőfi 200-ban céljuk, hogy mindent megmutassanak a költőről, aki sok műfajban alkotott, versei mellett remek újságíró, szerkesztő, mese- és drámaíró is volt.

A műsorfolyam lényege hogy, közel hozzuk az emberekhez Petőfit, megmutassuk azt a férfit, azt a fiatalembert, aki nem csak zseni, de szerethető zseni” – mondta műsoráról Takaró Mihály.

A József Attila-díjas magyar író, irodalomtörténész, tanár a Petőfi-emlékév mellett fontosnak tartotta kiemelni, hogy Madách Imre születésének kétszázadik évfordulóját is idén ünnepeljük. Legnagyobb hatású művének üzenetéről részletesen is beszélt.

Az ember tragédiájában az Úr válaszának lényege, hogy a magasabb rendű ember akkor éri el célját, ha megérti: a metafizikai bizonytalanság viszi előre az embert. Tehát, ne akard tudni a jövőt, mert akkor nem küzdesz, márpedig az emberi élet célja a küzdés maga” – tolmácsolta a reformkori üzenetet az ismeretterjesztésért végzett tevékenysége elismeréseként Tőkéczki László-díjjal kitüntetett Takaró Mihály a Nyár 23-ban.

Kapcsolódó tartalom

A teljes beszélgetés a Nyár 23 Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Petőfi 200 – szerdánként 15:57-től az M5 műsorán.

Nyár 23 – élőben a Balaton-partról, napi belföldi úti tippekkel, hétfőtől szombatig 10 és 12 óra között a Dunán.

Ajánljuk még