Aktuális

Hatalmasat repesztett Németh Nándor, a világcsúcstartót is leelőzte 100 méter gyorson

Ugyanaz a fotó ihlette meg a közmédia három műsorvezetőjét

Béres Ilona, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színművész egyik leghíresebb portréját Keleti Éva készítette. A színházi fotózás iskolateremtő fotográfusának hét évtizedes életművéből az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rendezett kiállítást, Amit még nem láttatok… Keleti Éva címmel, amelyben az igéző színészportré monumentális méretben tűnik fel. A különleges felvétel lett a kedvence a tárlat darabjaiból a közmédia műsorvezetőinek, Rókusfalvy Lilinek, Bényi Ildikónak és Koltai Borinak is.

A közösségi médiát elárasztották az utóbbi hetekben a közmédia augusztus 20-ig látogatható Keleti Éva-életműkiállításának fotói. A korábban még sosem látott fotóknak otthont adó Aranytíz Kultúrházban az érdeklődők között feltűntek a közmédia műsorvezetői is. Az Önök kérték kívánságműsor állandó háziasszonya, Bényi Ildikó, a Duna showműsoraiból ismert Rókusfalvy Lili és az M5 kulturális csatorna Junior Prima díjas ifjú tehetsége, Koltai Bori is ellátogatott a tárlatra. Mindannyiukra nagy hatással voltak Keleti Éva karizmatikus portréfotói, és bár mindhárman különböző generáció tagjai, a kedvencük mégis ugyanaz a felvétel lett.

Az 1965-ös portrét annak alkalmából készítette Keleti Éva, hogy Béres Ilona a Madách Színház új tagja lett. A művésznő akkor fejezte be Novák Márk Szent János fejevétele című filmjét Katalin szerepében, a Madách társulatába érkezve pedig átvette özvegy Orsolini hercegné szerepét Psota Iréntől Molnár Ferenc Olympia című vígjátékában. A fotográfus és a színművész mindig szívesen dolgoztak együtt, jól megértették egymást, csakhamar egymás bizalmasai lettek. Az életműkiállítás megnyitóján Béres Ilona 58 év elteltével állhatott portréja mellett.

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész személye és hét évtizeden átívelő munkássága a magyar kultúra és a nemzeti fotótörténetünk meghatározó része. Az MTVA 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre a gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. A kiállítás ebből, valamint a fotográfus életművének több korszakából ad széles, csaknem hetvenévnyi alkotói időszakot átölelő válogatást.

Az MTVA Keleti Éva-életműkiállítása a magyar államalapítás ünnepéig, augusztus 20-ig ingyenesen látogatható a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

 

Ajánljuk még