Baleset

Halálos karambol: átszakította a szalagkorlátot, két autóval is összeütközött a gépkocsi

A Szomszédokból ismerte meg az ország Raksányi Gellértet – ritka fotókkal emlékezünk a nagyszerű színészre

| Szerző: hirado.hu
Ma lenne 98 éves Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Körhintában, az Édes Annában és a Rózsa Sándor című tévésorozatban, de sokan a Szomszédok teleregényből ismerték igazán.

Raksányi Gellért 1925. július 19-én született Szigetváron. Tanulmányai végeztével, 1947-től ötvenhárom éven keresztül megszakítás nélkül a Nemzeti Színház tagja volt, 1989 óta a társulat örökös tagjaként. 2000-től a Magyar Színházban játszott.

Raksányi Gellért Guildenstern szerepében Shakespeare: Hamlet című drámájának egyik jelenetében (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínészeként főként epizódszerepeket alakított. Jelentősebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a postás, Örkény István Tóték című darabjában és Vukovics Sebő Illyés Gyula Fáklyalángjában.

Raksányi Gellért Illyés Gyula Fáklyaláng című drámájában (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Több mint ötven filmben szerepelt, köztük a Rákóczi hadnagya, a Körhinta, az Édes Anna és a Magyarok című alkotásban, továbbá a Rózsa Sándor című tv-sorozatban. 

Bessenyei Ferenc és Raksányi Gellért színművészek játszanak Németh László Széchenyi című drámájának próbáján (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Hetvenedik évéhez közeledve vette át a Szomszédok című televíziós sorozatban az ábrázolt lakóközösség képviselőjének szerepét, amelyet saját becenevén, Kutyuként alakíthatott. Akkor már egy ország kezdte rajongani.

Raksányi Gellért színművész, a Nemzet Színésze otthonában 2003-ban (Fotó: MTI/Sándor Katalin)

„Raksányi Gellért nagyon jó partner volt, sokszor ő is hozott javaslatokat, és nagyon sok örömöm volt vele a közös munkában. Mikor a Böhm bácsit alakító Máriás Jóska meghalt, akkor egy féléves gondolkodás után bepattant az agyamba, hogy a Kutyut felkérjem, aki ezt boldogan elvállalta” – emlékezett vissza Horváth Ádám rendező kollégájára.

A sorozat megszűnte után az egykori munkatársak minden évben tartanak egy Szomszédok-összejövetelt, amelyre Raksányi Gellért is mindig elment. „Utolsó találkozásunkkor már nem evett velünk, nem ivott egy kortyot sem, csak megölelt bennünket, majd rövid idő múlva távozott. Akkor már tudtam, hogy beteg, de nem szeretett másokat az ő bajaival terhelni, mindig derűs, jókedvű volt. Mindig tele volt adomával, mesélnivalóval, a régi Nemzetiről vagy saját, bohém ifjúkoráról” – tette hozzá akkor a 2019-ben elhunyt rendező.

bizományosi Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért színészeknek, a Nemzet Színésze cím néhai birtokosainak arcképei a Rákóczi híd pesti hídfőjén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Raksányi Gellért művészetét a legrangosabb kitüntetésekkel ismerték el.

1966-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1978-ban érdemes művész, 1989-ben kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1992-ben, a Nemzet Színésze kitüntető címet – az első tíz művész között – 2000-ben kapta meg.

Raksányi Gellért a Nemzet Színésze (Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

2008. május 20-án hunyt el Budapesten hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegséget követően.

„Az elhunytnak mindegy, mit hagy hátra maga után, az utókornak nem. Kutyukám, sikerült olyat nyújtanod, ami elgondolkodtató, és okkal maradandó”

– búcsúztatta Bodrogi Gyula a Farkasréti temetőben pályatársát, akit – végül kívánsága szerint – Balatongyörökön helyeztek végső nyugalomra.

Bodrogi Gyula színművész mond beszédet a 83 éves korában elhunyt Raksányi Gellért, Kossuth-díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze búcsúztatásán (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ajánljuk még