Aktuális

Élő adásban jelentette be a nagy hírt Nádas György

Ritkán látott képekkel emlékezünk Szabó Gyulára, Columbo, Dr. Bubó, Frakk legendás szinkronhangjára

| Szerző: hirado.hu
Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett filmekben és tévésorozatokban is játszott, ő volt A Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Robog az úthenger Józsija. Hangját is jól ismerhette a közönség: szinkronszerepei mellett az ő hangján szólalt meg számos rajzfilmfigura, köztük  Dr. Bubó (Kérem a következőt), Pumukli, Kag (Vuk) és Frakk, a macskák réme. Mesemondása legendás volt.

Kilencvenharmadik születésnapját ünnepelné Szabó Gyula, a nemzet színésze. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Kunszentmártonban született, 1930. július 15-én.

Szabó Gyula Jóska, a bujdosó katona és Gyurkovics Zsuzsa Örzsi, a városi pesztonka szerepében Szirmai Albert: Mézeskalács című daljátékának próbáján 1958-ban. (Fotó: Nemzeti Fotótár/Keleti Éva)

Generációk nőttek fel Szabó Gyula jellegzetes hangján. Több mint száz részben mondta a történeteket a Magyar népmesék sorozat mesélőjeként. Az ő hangján szólalt meg többek között Frakk kutya, a macskák réme, és Columbo felügyelő is.

Szabó Gyula Sándor Iván Két nemzedék című prózája próbáján 1961-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár/Keleti Éva)

Pedig tervei között nem is szerepelt a színészet, ugyanis papnak készült. A család szegénysége miatt korán dolgoznia kellett. Fiatal munkásként az üzemi színjátszó csoportban aratta első sikereit. Innen vették fel elsőre a színművészeti főiskolára, ahol 12 ezer jelentkező közül tűnt ki tehetségével.

75. születésnapjára készült portréban azt mondta, életében mindig a színházé volt a főszerep.

Bubik István (b) és Szabó Gyula A zalameai bíró című tv-film egyik jelenetének forgatásán 1984-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár/Zih Zsolt)

„Elsődleges joga a színháznak van, és talán még most is van. Egyik darab a másik után, címszerep, főszerep, és én nagyon hálás is vagyok érte, mert nagyon sokat tanultam a rádióban, a szinkronban, de főleg a színházban”

– nyilatkozta évekkel ezelőtt Szabó Gyula.

Szersén Gyula, Avar István, Páger Antal és Szabó Gyula (balról jobbra) színművészek “A vezír elefántja” című, Ivo Andric kisregényébõl készült rádiójáték felvételén a Magyar Rádió stúdiójában (Fotó: Nemzeti Fotótár/Hámor Szabolcs)

Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal, Katona József színműveiben. Emlékezetes alakításai között van Hábetler János, Fejes Endre Rozsdatemető című művében, és Tiborc Katona Bánk bánjában. Az ország zajos színpadi sikerei ellenére mégis a filmekből ismerte meg.

Szabó Gyula Struha kapitány (fent), Mikó István Mikulásek, a fûtõ (k) és Benkõ Péter Kulicska, a Svung tudósítója szerepében játszik Egon Erwin Kisch és Jaroslav Hasek Örültek a fedélzeten avagy 365 nap alatt Prágától Pozsonyig című zenés színművében, a Thália Színházban 1986-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár/Farkas Tamás)

Ő alakította a nyílt szívű Buga Jakab szerepét A Tenkes Kapitánya című sorozatban, amit azóta is rendszeresen ismétel a televízió, és felejthetetlenné tette Józsit, aki úthengert szerzett rezedaszagú kis falujának.

Szabó Gyula és Besztercei Pál, Örsi Ferenc: “Tenkes kapitánya” című tv játékában (Fotó: Nemzeti Fotótár/Keleti Éva)

Játszott az Egy pikoló világos, a Vasvirág, a Kölyök, A tizedes meg a többiek, a Kinek a törvénye című filmekben.

Szabó Gyula színművészész első feleségével és kislányaival, Lindával és Tillával otthonukban. (Fotó: Nemzeti Fotótár/Keleti Éva)

Szabó Gyula háromszor volt nős. Első szerelme Kovács Ibi volt, akivel a főiskolán ismerkedett meg. Második felesége Hahn Erzsébet, modell volt, akitől két gyermeke született, Melinda és Attila. A színész közel volt a hatvanhoz, amikor beleszeretett Madarász Pálmába, harmadik feleségébe, akitől Zsófi lánya és Gyula fia is született.

Budatétényi otthonában Pálma asszonnyal, lányával Zsófival és fiával Gyuszival Szabó Gyula Kossuth-díjas színész, kiváló művész 2005-ben (Fotó:MTI/ Czimbal Gyula)

Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. A filmkritikusok díját 1975-ben nyerte el. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben életműdíjat kapott, szülővárosának 1998-tól volt díszpolgára. 2006-ban a nemzet színészévé választották. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el.

Budatétényi otthonában Szabó Gyula Kossuth-díjas színész, kiváló művész (Fotó: Nemzeti Fotótár/Czimbal Gyula)

2008. december 12-én kisebb agyvérzést kapott és tíz napig feküdt kórházban. 2009. október 11-én agyhártyagyulladással szállították kórházba, ahol az intenzív osztályra került. Akkor még felépült, de 2014. április 4-én a betegség legyőzte.

 

Kapcsolódó hírek

A nagy Columbo-kvíz – Mennyire ismeri a legendás nyomozót?
2011. június 23-án, nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszínész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése volt. 1968-ban osztották rá az egész pályafutását meghatározó szerepet. A gyilkossági osztály szórakozott, kócos nyomozó hadnagyának legfőbb védjegye a gyűrött ballonkabát volt, szájában mindig szivar fityegett, járása lassú volt, kocsija viharvert és mindig elromlott. Távozáskor az ajtóban visszafordulva tett megjegyzést, amellyel zavarba hozta a mindenkori gyanúsítottat. Falk a szerepért négy alkalommal kapta meg az Emmy-, egyszer pedig az Arany Glóbusz-díjat. Ön mennyire ismeri sokak kedvenc nyomozóját? Tesztelje tudását a hirado.hu kvízével!
Kultúra

Ajánljuk még