Rendkívüli

Kijev elkezdte bevetni az amerikai kazettás bombákat

Ritkán látott fotókkal emlékezünk Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos különleges szerelmére

| Szerző: hirado.hu
Hetvenhat esztendős korában, 2020. július 12-én elhunyt Szűcs Lajos, az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja, Pécsi Ildikó férje. A fiatalabbak talán nem is sejtik, hogy mennyire közkedvelt volt a színésznő és olimpiai bajnok futballista férje. Ha akkoriban lett volna Instagram, akkor biztos, hogy a legnépszerűbb párok közé tartoztak volna. A Nemzeti Fotótár ritkán látott képei és archív felvételek segítségével meséljük el különleges szerelmük történetét.

Pécsi Ildikó 1963-ban találkozott későbbi férjével, Szűcs Lajossal. A labdarúgó a Doroggal Pécsett játszott, amikor az egyik sétálóutcában meglátta a színésznőt, és egyszerűen nem tudta levenni róla a szemét.

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos a Magyar Ifjúság 1975-ös számában (Forrás: Arcanum)

Szűcs ekkor Bakos Antalt, az MTK intézőjét kérte meg, hogy segítsen neki. Bakos, akit sokan csak Bluminak hívtak, híres volt arról, hogy ő aztán tényleg mindent elintézett, amit csak lehetett. Bakos Antal felkereste a színésznőt, hogy van egy fiatalember, Szűcs Lajos, aki megőrül érte. Ahogy Pécsi Ildikó később elmesélte, Blumi kedvéért elment a kávéházba, ahol Szűcs várta, de sok köszönet nem volt benne.

Szűcs Lajos labdarúgó, az osztrákok ellen készülő labdarúgó-válogatott tagja (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ugyanis annyit mondott, hogy „Már megbocsásson, de én focistákkal nem randizom”, és otthagyta.

1966-ban aztán Szűcs a Ferencvároshoz igazolt, Pécsi Ildikó pedig a Vígszínházhoz, így mindketten Budapesten voltak. Később az Olimpiában – ahova rendszeresen jártak színészek, énekesek, sportolók – Szűcs újra odament Pécsi Ildikóhoz, elmondta hogy ő volt az a focista, aki szeretett volna vele találkozni.

Erre Pécsi sóhajtott – ekkor május volt –, hogy nagyon jó, de találkozzanak inkább szilveszter éjszakáján. Szűcs mint egy igazi lovag ezt a hosszú időt is kivárta. Szilveszterkor felkérte táncolni Pécsi Ildikót, és állítólag az első szám után megkérte a kezét.

Később, 1969. január 4-én házasodtak össze, hat évvel azután, hogy a focista először megpillantotta a színésznőt.

Pécsi Ildikó színművésznő és Szűcs Lajos (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az esküvő után másnap Szűcs Lajos Dél-Amerikába utazott. Az első tíz évben saját bevallásuk szerint alig találkoztak, mert a focista folyton edzőtáborban volt, a színésznő pedig vidéki vendégszereplésen.

1971-ben született meg fiuk, Csaba. A hangos szó nem volt gyakori náluk, főleg miután Pécsi Ildikó megoldotta a legnagyobb konfliktusukat: a szőnyeg rojtjait. Szűcs szerette, ha a szőnyegrojt szépen, kisimítva áll, egyik alkalommal azonban Pécsi úgy döntött, hogy inkább levágja az összes rojtot a lakásban, csak hogy többet ezen ne vesszenek össze.

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos a Képes Újság 1969-es számában (Forrás: Arcanum)

Várakozás, szeretet, bizalom – leginkább ez jellemezte a kapcsolatukat.

Még amikor csak találkozgattak, Pécsi Ildikó – aki hitt a jóslásban meg a babonákban – az egyik ismerősét kérte meg, hogy mondja meg, mi lesz vele és ezzel a fiatal focistával. A jós azt mondta, hogy soha többet nem él majd a labdarúgó nélkül, aki haláláig vele lesz.

Szűcs Lajos 2020. július 12-én hunyt el. A család és a barátok szerint a színésznő állapota férje halála után megállíthatatlanul romlott. Azok, akik ismerték és szerették őket, azt mondják, hogy Pécsi Ildikó élete legnehezebb „meccsét” vívta, újra együtt akart lenni szerelmével.

Szűcs Lajos egykori válogatott labdarúgót 50. születésnapján köszönti felesége, Pécsi Ildikó színésznő és Esterházy Márton labdarúgó az Elektromos Sportcsarnokban rendezett születésnapi ünnepségen (Fotó: MTI/ Németh Ferenc)

Szűcs Lajos a Dorogi Bányászban mutatkozott be a felnőttek között, majd a Ferencváros játékosa volt 1966-től 1969-ig. A népligetiektől a Bp. Honvédhoz igazolt, ahol 1971 és 1977 között játszott, később a Bp. Vasas Izzó labdarúgója volt, amelyben 1980-ig szerepelt. Később a ferencvárosi utánpótlásban dolgozott edzőként másfél évtizedet – írja az MTI.

Szűcs Lajos, a Ferencvárosi Torna Club labdarúgója 1968-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A válogatottban 1967 és 1973 között 37 alkalommal lépett pályára, olimpiai aranyérme mellett 1972-ben a müncheni ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert.

Ajánljuk még