Baleset

Mikrobusz és kamion ütközött, hat kilométeres a torlódás az autópályán – meghalt az egyik sofőr

Új kiállítással és épületbejárással várja látogatóit a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a Múzeumok éjszakáján

Új időszaki kiállítással és a felújított főépületben vezetett sétákkal várja látogatóit szombaton, a Múzeumok éjszakáján a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum – közölte kedden az intézmény.

A legnagyobb székelyföldi és határon túli magyar közgyűjtemény a magyarországi múzeumokhoz igazodva szombaton tartja a Múzeumok éjszakáját, nem pedig május közepén, mint a romániai múzeumok.

Az alkalomból szombaton 19 órától új időszaki kiállítást, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlatot nyitják meg a Lábasházban.

A több romániai múzeumban is bemutatott tárlat természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, írott tojásokat mutat be.

A közlemény szerint a kiállítók között van Kozma Ilona kosárfonó, népi iparművész és Páll Etelka növényi festő, szövő, akik hosszas kísérletezéssel és alapos munkával a természetben rejlő lehetőségekre és szépségre világítanak rá.

Kapcsolódó tartalom

A tárlaton Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai is megtekinthetők lesznek. A kiállítást Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató, muzeológus nyitja meg.

Ezután 20 órától a múzeum Kós Károly által épített főépületének frissen felújított tereit is megtekinthetik az érdeklődők: Kelemen Kálmán történész, Sántha Imre Géza művészettörténész és Boér Hunor könyvtáros vezeti körbe a látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött.

A Kós-épületben 21 órától Hlavathy Zsófia és Török Áron építész mesél a felújítás kihívásairól, majd Kotér Vilmos képzőművész mutatja be az intézmény új arculatát.

Ajánljuk még