Aktuális

BKK, MÁV-Volán, HÉV: mutatjuk, hogy változik a közlekedés a vakáció első hétvégéjén

Bemutatták Mindszenty József emlékiratainak új kiadását Washingtonban

Mindszenty József emlékiratainak új kiadását mutatták be pénteken Washingtonban, a kommunizmus áldozatainak emlékhelyén.

A bemutatón Daniel J. Mahoney egyetemi tanár, író, politikai elemző, a kötet szerkesztője vázolta Mindszenty József munkásságát, foglalta össze az egyházi személyiség hitvallását. Az Egyesült Államokban most újra kiadott emlékiratokhoz Daniel Mahoney fűzött magyarázatot.

Ahogy fogalmazott,

Mindszenty legalább annyira volt magyar hazafi, mint az egyház és vallás embere, aki nem volt hajlandó kompromisszumra a kommunista elnyomó hatalommal.

Daniel Mahoney beszélt a kommunista diktatúra idején 7 évre bebörtönzött bíboros totalitárius diktatúrákkal szembeni általános kiállásáról, utalva arra, hogy Mindszenty a nácizmust is elutasította, mint ami a „tízparancsolat ellen cselekszik”, és felidézte, hogy a nemzetiszocialisták is letartóztatták az 1944-es nyilas hatalomátvételt követően.

Kapcsolódó tartalom

A könyvbemutatót Washington belvárosában, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítványa (Victims of Communism Memorial Foundation) konferenciatermében tartották, amely az alkalomra teljesen megtelt.

Kiemelt képünk: Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek megáldja az őt köszöntő emberek csoportját a repülőtéren, miután megérkezett az olasz fővárosba, hogy találkozzon a pápával 1971. szeptember 28-án. (Fotó: MTI/Reprodukció)

Ajánljuk még