Aktuális

Orbán Viktor: Megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Szirupos romantika helyett dráma – Frici és Aranka vasárnap este a Dunán

| Szerző: hirado.hu
A Duna vasárnap esti magyar filmsávjában legközelebb a tavaly bemutatott Frici és Aranka című tévéfilmet láthatják a csatorna nézői. A századforduló kiváló írójának, Karinthy Frigyesnek és feleségének, Böhm Arankának viharos szerelmét megörökítő alkotásról a rendező, Tóth Tamás osztott meg kulisszatitkokat az M5 Librettó című műsorában.

Juhász Anna irodalmár ötlete nyomán, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült el a 20. századi magyar irodalom egyik legendás szerelmét bemutató Frici és Aranka című romantikus dráma. A Tóth Tamás által rendezett filmben az emberi kapcsolatokon túl megelevenedik a múlt a New York és a Hadik kávéház gazdag kulturális életén keresztül. Az alkotók kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy korhű, Karinthy nagyságához méltó film szülessen, ehhez kortársak, barátok és családtagok leveleit, elbeszéléseit is felhasználták – erről az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában a rendező mesélt.

Kapcsolódó tartalom

Nagy feladat hitelesen bemutatni egy olyan gazdag korszakot, mint amilyen a századelő volt. Akkoriban a kávéházak szigetekként működtek, az értelmiség találkozási pontjaiként, ahol összeolvadt a köz- és a magánélet. Ebben a pezsgő környezetben talált egymásra Karinthy Frigyes és Böhm Aranka. Életre szóló súrlódás, párharc jellemezte a kapcsolatukat, de az intelligencia és a humor mindvégig összekötötte őket” – állapította meg Tóth Tamás, aki felhívta a figyelmet a pazar színészgárdára is.

A rendező szerint mindkét főszereplőnek komoly kihívás volt megjeleníteni a filmbéli figurákat. A női címszereplőt megformáló Szakács Hajnalka alaptermészetének ugyanis szöges ellentéte Aranka impulzív karaktere, míg a Karinthy bőrébe bújt Bölkény Balázsnak az alapjaitól kellett felépítenie az írót, mint magánembert, mivel erről az oldaláról csak keveset lehet tudni. A több hónapig tartó szereplőválogatásnak köszönhetően a filmben megjelenik a kávéházak femme fatale-jait körülvevő „udvartartás” is. A hölgykoszorúban olyan csodálatos színésznőket találunk, mint például Balázs Andrea, Eke Angéla vagy Erdélyi Tímea.

Kapcsolódó tartalom

A Frici és Aranka nem szirupos szerelmi történet, hanem egy súlyos párkapcsolati dráma. Nem szépen, ágyban és párnák között végződött” – tette hozzá Tóth Tamás. A filmrendezővel készült teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken.

Frici és Aranka – június 11-én, vasárnap 22:00-tól a Dunán, ismétlés június 13-án, kedden 23:20-tól az M5-ön.

A Magyar filmek vasárnap este a Dunán sorozat című sorozat utolsó darabja, a Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című film lesz, június 18-án 21:00-től.

Magyar filmek vasárnap esténként a Dunán.

Ajánljuk még