Aktuális

Joe Biden feje koppant a helikopter ajtaján

Mutatunk 5+2 kirándulóhelyet, ahol elbújhat a világ elől

| Szerző: hirado.hu
A jó idő alkalmából öt plusz két csodás kirándulóhelyet ajánlunk Budapesten és környékén.

Sorrento-sziklák, Budaörs

A Budaörsi-kopárok közkedvelt célpontjai a Sorrento-sziklák, amelyek egy vadregényes, fenyvessel borított részen vezetik végig a túrázókat. A sziklacsoport az olasz Sorrento tengerpartjánál található sziklákról kapta a nevét, ez a mediterrán életérzés pedig a környék kopár csúcsainak megmászása közben is visszaköszön. Ezek a különleges természeti képződmények néhány méterre helyezkednek el egymástól, így könnyedén bejárhatjuk őket egy óra alatt, akár családosan is.

Vörös-kő

A Vörös-kő a csendre és nyugalomra vágyó túrázóknak ideális terep, hiszen nem tartozik a legismertebb kirándulóhelyek közé. Tahitótfaluból indulva egy könnyed sétával érünk el az erdő széléhez, ahonnan a sárga útvonalat követve jutunk fel az 521 méteres hegycsúcsra. Miközben az Ugró-patak szurdoka mellett haladunk, érdemes lepillantani néha a mélyben csordogáló vízre. A magasabb emelkedők után ránk váró látvány minden erőfeszítést megér, hiszen a csodás Szentendrei-sziget nyújtózik el a lábunk előtt.

Dobogókő

Dobogókő elsősorban kitűnő megközelíthetősége, és nagyszerű panorámát nyújtó kilátóhelyei miatt népszerű célpont. A 700 méteres tetőről, a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsáról lenyűgöző a panoráma, és kisebb-nagyobb körtúrákat is lehet tenni a csúcs körül, a legrövidebb (két kilométeres) a Thirring-körút a sárga jelzés mentén.

A 2016 őszén átadott Prédikálószékről látható félköríves panoráma a Duna-kanyarban (Fotó: MTVA/ Farkas Melinda)

Alsó-Jegenye-völgy

Az Alsó-Jegenye-völgy egy mesébe illő kirándulóhely, amely a fővárostól nem messze található, Budapest és Solymár határán. A viszonylag könnyű, 5,6 kilométeres túra a Paprikás-patak mellett vezet végig, ahol a sárga sávot és a kék Mária-jelzéseket kell követnünk. Így juthatunk el a Budai-hegység legnagyobb vízeséséhez, amely közel 5 méter magasból zúdul le. A patak partján sétálva az 1930-as években létrehozott strandfürdő maradványaiba ütközhetünk, majd egy erózió pusztította homokfalhoz érkezünk. A Rózsika-forrást és egy nagy tisztást elhagyva megpillanthatjuk a túra utolsó állomását, a solymári várat a 180 méter magas Mátyás-domb tetején.

 

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény egy vadregényes környezetben, 6 kilométer hosszan elterülő kirándulóhely, amely a Dunakanyarban, a fővárostól körülbelül 40 kilométerre található. Az út a Katalinpusztai Kirándulóközponttól indul és a Naszály lankáin halad a Gyadai-rétig, majd visszakanyarodik a kiindulóponthoz. A Gyadai tanösvény óriási függőhídjairól, a mocsáron átívelő fapallóiról méltán híres, és miközben fantasztikusan szórakozunk a természet lágy ölén, még fontos ismeretek birtokába is kerülünk. Ugyanis a tanösvény 13 állomásán információs táblák mutatják be a környék állatvilágát.

(Fotó: hirado.hu)

Vácrátóti botanikus kert

Aki pedig csak egy kisebb kirándulást tervez a hétvégére, annak tökéletes választás a vácrátóti arborétum, ami 27 hektárjával az ország legnagyobb botanikus kertje. Aki kilátogat, azokat a virágzó jezsámenek gyönyörű látványa és finom illata fogadja. A hortenziafélék családjába tartozó, a kertkultúrában számos kelet-ázsiai és amerikai származású jezsámen faj, s ezek hibridje is ismert. A 19. század végén különösen népszerű díszcserjék voltak, nálunk is számtalan kertészeti fajtát ültettek.

Kéregbe zárt történelem – tematikus kirándulás Budapesten

Ha pedig Budapesten kirándulna, ahhoz egy különleges túrát ajánlunk, melynek során Budapest legidősebb fáival ismerkedhet meg.

Környezetkultúránkat az idős famatuzsálemek éppúgy meghatározzák, mint az évszázados épületek. Ezek a példányok biológiailag épp olyan értékesek, mint történelmi kötődéseik okán.
A fák ültetése, gondozása ősidők óta része az emberi kultúrának, maga a „kultúra” szó is növénytermesztést jelent.

Ajánljuk még