Baleset

Furgon karambolozott HÉV-szerelvénnyel, egy vágányon jár a vonat

Emlékezés a magyar történelem egyik legtragikusabb napjára a közmédián

A történelmi Magyarország határait megcsonkító 1920. június 4-én aláírt trianoni diktátumra emlékező nemzeti összetartozás napján a magyarság 103 éve átélt sorsfordító időszakát idézik fel műsoraikban a közmédia csatornái.

A magyar történelem egyik legtragikusabb napjára emlékezve történelmi filmekkel várja nézőit az M5 kulturális csatorna. A június 4-én 10:45-től látható Őrtüzek nyugaton című magyar dokumentumfilm fikciós jelenetekkel és a leszármazott hozzátartozók megszólalásaival idézi fel, miként maradt Sopron hazánk része. 14:55-től látható a közmédián idén januárban premierként bemutatott Béke – A nemzetek felett című magyar dokumentumfilm. Ebben az alkotók a békediktátum aláírásának közvetlen előzményeire és következményeire koncentrálnak, a magyar delegáció munkáját a szakértői nyilatkozatok mellett játékfilmes elemekkel illusztrálták.

A 21 órakor kezdődő A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című filmből az is megtudható, miként született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde. Az M5 kulturális csatornán a filmek mellett több bejelentkezést is láthatnak a nap folyamán az elcsatolt országrészekből.

A Dunán az Az erdélyi kastély című 1940-es magyar játékfilmet láthatják 14:25-től. Az erdélyi motívumokban bővelkedő film túllép az egyszerű szerelmi történet és izgalmas politikai pamflet keretein, a házastársi hűség ürügyén az emberi helytállásról szól. Ismét műsorára tűzi a Duna ezen a napon Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színművész darabjának filmadaptációját. A 21 órakor kezdődő Örök hűség című zenés történelmi film a trianoni diktátum traumáját jeleníti meg egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család életén keresztül.

A Duna a megemlékezést az Ismerős Arcok koncertjével zárja. A zenekar a 20 évvel ezelőtti Egy a hazánk című első lemezével kijelölte az azóta is járt utat. Dalaik nagy része a nemzeti összetartozás gondolatát járja körül. A 22:19-kor kezdődő műsorban a nézők az együttes 2022-es budapesti lemezbemutató koncertjét élhetik át.

A Duna World a Hétköznapi Trianon című 2020-as magyar dokumentumfilmmel várja a nézőket június 4-én. A 22:05-kor kezdődő filmben két, Versailles-ban és az erdélyi Bonchidán a trianoni döntés okai után kutató fiatalt ismerhetnek meg, bemutatva az 1920 utáni, máig tanulságokkal szolgáló nemzetfejlődést, de a velünk élő trianoni diktátum következményeit is.

Az M2 Gyerekcsatorna a nemzeti összetartozás napjáról készült Hetedhét kaland különkiadásával várja nézőit. Először 06:36-tól mutatja be a nap folyamán még többször látható másfél perces kisfilmet, ami a gyerekek nyelvén magyarázza el az emléknap jelentőségét és hátterét.

Június 2. és 4. között rendezik meg az erdélyi Torockón a 9. Duna Napot. A magyarságünnep szombati napján a helyszínről jelentkezik a Kossuth Rádió Országjáró című műsora. A délelőtt 10-kor és délután 14:30-kor kezdődő adásban Torockó természeti, kulturális és gasztronómiai kincseit is megismerhetik a hallgatók. Június 4-én a 6 órakor kezdődő Vasárnapi újságban is a nemzeti összetartozás napja lesz a középpontban. Feldolgozhatatlan történelmi traumákról beszél 9 óra után Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens, 13:30-tól pedig Náray Balázs washingtoni tudósító összeállításában az amerikai diaszpóra és az anyaország összetartozásáról lesz szó.

Az emléknap tiszteletére a Dankó Rádióban egész nap a szokásosnál is hangsúlyosabb szerepet kapnak a határon túli magyar előadók és szerzők felvételei. A Jó pihenést! című műsorban Nádas György vendége Kenderessy Attila, a Rádiókabaré aradi születésű, Erdélyből mindössze 16 évesen átmenekült vezető írója lesz. Délelőtt 10:04-től egy régebbi Halmos Béla-portréműsor ismétlése hallható. A Széchenyi-díjas népzenész, népzenegyűjtő, népzenekutató és hegedűtanár, az első táncházi prímás éppen ezen a napon, 1946. június 4-én született.

Budai Beatrix a Jó ebédhez szól a nóta című műsorban vajdasági, erdélyi, felvidéki népdalcsokrokból válogat cigányzenekari kísérettel, Erdélyi Claudia pedig a Családunk nótái 19:04-kor kezdődő adásában anyanyelvünk és a magyar dallamok megtartó, összekovácsoló erejével foglalkozik. Ezt követően 20:04-től a Kárpát-medence népzenéit bemutató Táncházban című műsorban Vasváry Annamária szerkesztő-műsorvezető a Halmos Béla vándordíjjal és emlékéremmel korábban kitüntetett művészek és Halmos Béla felvételeiből is válogat.

A nemzeti összetartozás napja – június 4-én a közmédián.

Ajánljuk még