Baleset

Egy polgármester is megsérült a Tolna vármegyei karambolban

Suhajda Szilárdra emlékezik a Kossuth Rádió

Az expedíciós hegymászóra, Suhajda Szilárdra emlékezik a következő napokban a Kossuth Rádió. A több szakmai elismeréssel kitüntetett alpinista korábbi interjúit a rádióadó esti műsorsávjában, május 30-án és 31-én ismétlik meg.

Az utóbbi években vezető szerepet töltött be a magyar hegymászás fejlődésében Suhajda Szilárd, a 2015-ben Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Év mászása díjjal, valamint az Excelsior Év sportolója elismeréssel kitüntetett hegymászó. 2019-ben első magyarként feljutott a Föld második legmagasabb hegyére, a 8611 méter magas K2-re, míg 2022-ben a Mount Everest szomszédján, a 8516 méter magas Lhocén járt sikerrel pótlólagos oxigén és serpák nélkül.

Újabb rekordkísérletére már hónapokkal ezelőtt készült, tervei szerint május 24-én jutott volna fel a világ tetejére, a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. Az ugyancsak oxigénpalack és hegyi teherhordók nélkül indított – világszerte is egyedülálló – csúcstámadás azonban tragikus véget ért: nyomát elveszítették, a mentőcsapat hiába kereste a bajba jutott mászót.

Suhajda Szilárd Suhajda Szilárd magyar hegymászó a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében a Föld legmagasabb hegycsúcsának, a Mount Everestnek a meghódítására készül 2023 májusában (Fotó: Kyocera Everest Expedíció)

A következő napokban a Kossuth Rádió Suhajda Szilárd kiemelkedő sportteljesítménye előtt tiszteleg. A csatorna egyik fontos feladatának tartja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a kiváló magyar teljesítményekre, példaértékű személyekre, így készült az elmúlt években több alkalommal is mélyinterjú a több sikeres expedíciót végrehajtó sportemberről.

Május 30-án, kedden 19 órakor Az este című műsorban megismétlik Suhajda Szilárd Dr. Juhász Árpád geológusnak adott, néhány hónappal ezelőtti interjúját, május 31-én, szerdán 19:30-tól a Nagyok portréműsorban a tavalyi, Náray Balázzsal készült beszélgetését adják újra.

Ajánljuk még