Időjárás

Mutatjuk, milyen időjárás várható az első nyári hétvégén

Duna-nap: a magyarság ünnepe Torockón

Többnapos kulturális programsorozattal ünnepli a Nemzeti összetartozás napját a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az erdélyi Torockón. A 9. Duna Nap gazdag programmal várja a látogatókat június első hétvégéjén. A nemzeti egység ünnepe a Petőfi-bicentenárium jegyében telik, megidézve a 200 éve született forradalmár költőt.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a magyar kultúra, a nemzeti identitás és az anyaországgal való szellemi kapcsolattartás biztosítása érdekében 2014 óta szervezi meg a 9. Duna Napot a székelyföldi Torockón.

A Kárpát-medencében élő és a világ más tájaira szakadt nemzettársak idén először háromnapos eseménysorozat keretében ismerkedhetnek meg a magyarság szellemi örökségével, történelmi, kulturális értékeivel és hagyományaival a Nemzeti összetartozás napja alkalmából június 2-ától, péntektől kezdődően. Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező kézműveseknek, népművészeknek és vendégfellépőknek köszönhetően a program látogatói részesei lehetnek az ősi kultúra és a modern világ találkozásának.

A program koncertsorozatában pénteken fellép a Tárkány Művek, szombaton a Csík zenekar, a Balkán Fanatik, a Cimbaliband és Szvorák Katalin. A hagyományos Összetartozás-koncerten  Keresztes Ildikóval, Baricz Gergővel, Dolhai Attilával és Miller Zoltánnal találkozhat a közönség. A táncház kedvelőit pénteken és szombaton az Erdélyben legrégebben működő Bogáncs Néptáncegyüttes várja a közös mulatságra. A szombati főzőversenyen a jókedvet és a szakavatott bírálatot a Szomszédnéni Produkciós Irodából ismert Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs biztosítja.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar rajzfilmeket vetítenek a kisebbeknek. A Petőfi-bicentenárium alkalmából Bánföldi Szilárd színművész Petőfi Sándor szerepében idézi meg a költő szellemét. A forradalmár emlékének megőrzéséről számos más program is gondoskodik, a többi mellett irodalmi előadás és kincskereső verseny.

A nagyszínpad szombati programja ünnepi tűzijátékkal zárul, amelyet nem előre komponált muzsika, hanem a Szent Efrém Férfikar helyszíni előadása kísér.

A 9. Duna Napot vasárnap ökumenikus istentisztelet, majd a Szent Efrém Férfikar koncertje zárja a frissen felújított unitárius templomban Torockón.

Torockói Duna Nap – Összetartozunk – június 2–4.

Ajánljuk még