Aktuális

Hajtóvadászat! Kettős gyilkos szökött meg a börtönből

Petőfi 200 – Közeleg a gyermekkari kórusműpályázat benyújtási határideje

| Szerző: hirado.hu
Öt nap múlva lezárul a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat benyújtási határideje. A közmédia klasszikus zenei csatornája és a nagymúltú együttes gyermekkari művek komponálására szóló kiírásában május 31-ig várja hazai és határon túli magyar zeneszerzők teljesen kidolgozott partitúráit.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió. Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A pályázat célja, hogy a közmédia zenével is megünnepelje a reformkor lángelméjét, és hidat képezzen a költészet és a zene között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.

Kapcsolódó tartalom

A zsűri minimum kettő, maximum hat perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára.

Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni.

A kórusmű acappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

Kapcsolódó tartalom

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A pályázati kiírás ide kattintva érthető el.

A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok  oldalon hozza nyilvánosságra.

Ajánljuk még