Aktuális

Hajtóvadászat! Kettős gyilkos szökött meg a börtönből

Derrick főfelügyelő egyszerre csak két gyilkosság után nyomozhatott

| Szerző: hirado.hu
Rablóból lett pandúrrá a képernyőn Horst Tappert, aki első komolyabb filmszerepében még bűnözőt alakított, majd rendőr-főfelügyelőként vált legendává. A száz éve született művészt a nagyvilág Stefan Derrick főfelügyelőként ismerte meg, aki 1974 és 1998 között oldotta meg a rejtélyesebbnél rejtélyesebb ügyeket München környékén. A sorozat és Tappert magyarországi sikeréhez nagyban hozzájárultak szinkronhangjai. Tappert 2008-as halálát követően derült ki: a művész fiatalon az SS kötelékében szolgált.

Horst Wolfgang Julius Tappert 1923. május 26-án született az Észak-Rajna–Vesztfáliában található Eberfeld városában, tisztviselő családban. A középiskola elvégzését követően az SS kötelékében szolgált a keleti fronton a 3. „Totenkopf” SS-páncéloshadosztály katonájaként. Életének ezen részletét igyekezett a nyilvánosság elől eltitkolni, csak évekkel halála után, 2013-ban láttak napvilágot azok a dokumentumok, amelyek egykori SS-tagságát bizonyították.

Jochen Brockmann, Horst Tappert, Paula Denk és Ingeborg Solbrig, az Egy nap Párizsban című film egy jelenetében (Fotó: TelePress/United Archives via Getty Images)

A háború befejezését követően könyvelőnek jelentkezett a stendali városi színházhoz, amely alkalmazta is az alig húszéves Tappertet. A színészmesterséggel autodidakta módon ismerkedő fiatalt elvarázsolta a kulisszák világa, és egyre inkább a színpad felé fordult a száraz könyvelés helyett. A színpadon Paul Helwig komédiájában, a Flitterwochenben debütált, amelyet számos színházi szerep követett. 1956-ban Münchenbe szerződött, az egyik legpatinásabb német teátrum, a Müncheni Kamaraszínház művésze lett, tizenegy évig erősítette a társulatot.

Első komolyabb filmszerepe, a nagy postavonatrablás történetét feldolgozó alkotásban, Az urak kasszíroznak című moziban volt, amelyben – későbbi híres szerepével ellentétben – rablót alakított. A hatvanas évek végétől – jellemzően – a krimi műfajában láthatta a nyugatnémet publikum a filmvásznon.

Kapcsolódó tartalom

Az igazi áttörést a ZDF produkciója, a Derrick című sorozat hozta meg számára, amelyben egy müncheni rendőr főfelügyelőt alakított.

A szériában állandó társa – az Oscar-díjas Kabaré című filmben is szereplő – Fritz Wepper volt, akivel legendás párossá értek a képernyőn. A 218 részt megért sorozat 1974 és 1998 között futott a televízióban, és kezdetben „véresebb” jeleneteket is tartalmazott, ám a ZDF postaládájába érkező zúgolódó nézői levelek miatt az alkotógárda úgy döntött: legfeljebb két halott szerepelhet egy részben, és nem ábrázolnak kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményt.

Az egykor szintén az SS-ben szolgált Herbert Reinecker forgatókönyve alapján készült nyugatnémet sorozat roppant népszerűségnek örvendett Kínában, Japánban, Olaszországban és hazánkban egyaránt.

Horst Tappert egy rendőrőrs bejáratánál (Fotó: Egizio Fabbrici/Mondadori via Getty Images)

Hazai sikeréhez nagyban hozzájárult a mindig elegáns és nyugodt főfelügyelő karaktere, a magyar nézők számára – akkoriban – elérhetetlen nyugati autók és modern otthonok világa, ám leginkább a két főhősnek magyar hangot kölcsönző Szabó Ottó, valamint Gálvölgyi János munkája, akiket a vájt fülű, éles szemű szinkronrendező, Hazai György kért fel a feladatra.

1983-ban a Magyar Televízió Főzőcske, de okosan című gasztronómiai műsorában vendégül látták a két német művészt és magyar hangjaikat is.

A népszerű televíziós sorozat Derrick felügyelője: Horst Tappert (j) – magyar hangja Szabó Ottó (k) – és Molnár Margit műsorvezetõ riporter a Magyar Televízió Főzőcske című tévéműsorának 1983. május 21-i adásában (MTI Fotó: Friedmann Endre).

A többnapos látogatás során a vendéglátók igazi magyaros programmal kedveskedtek a két német művésznek: elvitték őket a Balatonhoz, lovagolhattak Szilvásváradon, és bort is kóstoltak Egerben.

Szabó Ottó, Horst Tappert, Fritz Wepper és Gálvölgyi János színművészek. A háttérben Molnár Margit műsorvezető és Pintér Gyula rendező 1983. május 10-én, a Főzőcske, de okosan című tévéműsor felvételén (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

Ekkoriban a sorozat elképesztő sikeréről Horst Tappert a következőképp vélekedett: „Mi nem rendőrökről szóló történeteket forgatunk, hanem bűnügyeket. A gyilkosság a legaljasabb bűntett, ami létezik, ezt már Káin és Ábel óta tudjuk. Én azt hiszem, hogy a nézőket az érdekli, hogy azok az emberek, akik egy gyilkosság kapcsán egy különleges, kivételes helyzetbe kerülnek, hogyan viselkednek. Talán ezzel magyarázható a Derrick sorozat lényege.”

Egyetlen rész kivételével – amelyhez az alapötletet a BMW-gyár híres tervezője, Claus Luthe által elkövetett 1990-es gyilkosság szolgáltatta –, a legendás sorozat kitalált történeteket dolgozott fel, az élethűbb sztorik kedvéért a forgatókönyvet a rendőrség illetékesei véleményezték, szakmai tanácsokkal látták el a filmeseket.

A Magyar Televízió a sugárzási jogok 1978-as megvételekor az éppen aktuálisan elkészült részeket vásárolta meg a ZDF-től, így fordulhatott elő, hogy a magyar nézők csak a 2010-es években láthatták először magyarul az 1974 és 1978 között készült –  akciódúsabb jeleneteket felvonultató – epizódokat, immár Újlaki Dénes, valamint Besenczi Árpád tolmácsolásában.

Fritz Wepper és Horst Tappert, a Derrick című nyugatnémet bűnügyi sorozat egy részében (Fotó: kpa/United Archives via Getty Images)

A sorozat utolsó részét 1998. október 16-án tűzte műsorára a ZDF, és happy enddel végződött: Derrick főfelügyelő nem halt meg, mint Corrado Cattani vagy Richard Moser felügyelők, nem nyugdíjazták, hanem Brüsszelbe vezényelték az Europol kötelékébe. A valóságban régóta nyugdíjas Tappert 2008 decemberében, nyolcvanöt évesen hunyt el a bajorországi Planeggben, és ezzel végleg elfogytak az általa megoldott ügyek…

Fritz Wepper és Horst Tappert a Derrick című nyugatnémet krimisorozat 100. részét ünneplik 1982-ben (Fotó: Istvan Bajzat/picture alliance via Getty Images)

A kiemelt képen Horst Tappert (Fotó: Istvan Bajzat/picture alliance via Getty Images)

Ajánljuk még