Aktuális

Hajtóvadászat! Kettős gyilkos szökött meg a börtönből

Ritkán látott képekkel emlékezünk Bubik Istvánra, a tragikus balesetben elhunyt színészlegendára

| Szerző: hirado.hu
Hatvanöt éves lenne Bubik István. A Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész tragikus autóbalesetben hunyt el, autója 2004. november 28-án Ceglédbercelnél frontálisan ütközött egy másik kocsival.

Bubik István 1958-ban született. Többek között tagja volt a Nemzeti Színháznak és a Thália Színháznak, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott. Munkásságát Jászai Mari-díjjal ismerték el, emellett megkapta a Rajz János-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, a Magyar Művészetért járó díjat is, 2000-ben pedig az Érdemes Művész kitüntetést.

bubik istván Bubik István színművész a Púder című televízió-műsor felvételén (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

Játszott Jágót az Othellóban, de volt Tartuffe és Tompor (Zuboly) is a Szentivánéji álomban. A napfény ízében, a Hídemberben és a Nyolc évszak című sorozatban is láthattuk, de Bubik István volt például Tom Hanks magyar hangja a Forrest Gumpban, illetve a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallonét is ő szinkronizálta.

Bubik alakította a 2002-ben Dér András által rendezett A kanyaron túl című filmdráma főszerepét is, mely rendkívüli kritikai sikert aratott.

Bánsági Ildikó, Bubik István és Eperjes Károly a Moliére: Úrhatnám polgár című vígjátékban (Fotó: MTI/Sándor Katalin)

Csúszós úton történt a szörnyű tragédia

A színész hosszú évtizedekig ragaszkodott klasszikus autójához, egy bogárhátúhoz. Amikor Szolnokon beült a 38 éves kocsijába még nem sejtette, hogy a halálba vezeti.

A színész autója 2004 őszén frontálisan ütközött egy másik gépkocsival a 4-es számú főúton, Cegléd és Ceglédbercel között. A Budapest felé tartó színművész feltehetően nem az út és látási viszonyoknak megfelelően vezetett, áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol frontálisan ütközött egy másik gépkocsival.

A másik autóban utazó két ember közül a vezető nem sérült meg, utasa viszont súlyos sérüléseket szenvedett.

bubik istván Bubik István színművész, a Nemzeti Színház tagja (Fotó: MTI/Bara István)

Első felesége, Rémi Tünde táncművész volt. Kislányuk is született, Réka, akit a szín­művész a tenyerén hordozott. Az azonban csak a színész a halála után derült ki, hogy szerelembe esett Szentandrássy Hédi képzőművésszel, aki állítása szerint, mire megtudta, hogy Bubik István családos ember, már várandós volt közös kislányukkal, Kincsővel.

bubik istván Bubik István (István, a király) jelenete Szörényi–Bródy: István, a király című rockoperájának próbáján (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

A tragédia után többek közt az Új Színház stúdiószínpada, egy lovas emlékverseny és egy esztergomi utca is az ő nevét vette fel, ahogyan Maglódon a 2007-ben átadott közösségi épület színházterme is, ahol utoljára játszott a színművész.

bubik istván Bubik István színművész 1989-ben a színészzenekar próbáján  (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

A bohém forradalmár

„Tudott gyűlölni és megbocsátani, gyakran tévedett, de tévedéseinek következményeit minden esetben vállalta. Gyűlölte a mellébeszélést (…), István színjátékos, egyenes, némely esetben nagyon naiv, de végtelenül becsületes és őszinte ember volt” – mondta róla temetésén az Új Színház akkori igazgatója, Márta István.

Míg Rudolf Péter színművész bohém forradalmárként jellemezte néhai barátját.

bubik istván Udvaros Dorottya (Zilia Duca) és Bubik István (Agárdi Péter) Heltai Jenő A néma levente című vígjátékának próbáján a Játékszínben 1989-ben (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

Ajánljuk még