Aktuális

A nagy koronázási kvíz – Mennyire ismeri a brit királyi családot?

Ritkán látott képekkel emlékezünk Usztics Mátyásra, a Kisváros Hunyadi főtörzsére

| Szerző: hirado.hu
Hat évvel ezelőtt, 2017. április 29-én hunyt el a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb színésze, Usztics Mátyás, akit leginkább az Angyalbőrben és a Kisváros tévésorozatok főszereplőjeként ismert és szeretett a közönség, de közel öt évtizedes pályafutása során színpadi és szinkronszínészként is jelentőset alkotott. Halálának évfordulóján az MTVA archívumának és a Nemzeti Fotótárnak a képeit is segítségül hívva emlékezünk rá.

Usztics Mátyás 1949. április 9-én született Penészleken. Színészi pályafutása 1968-ban indult a Nemzeti Színházban, ahol 1971-ig játszott. 1973–1975 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja volt mint gyakornok. 1975-ben átszerződött a 25. Színházhoz 1978-ig. 1978–1990 között a Mafilm művésze volt, később szabadfoglalkozásúvá vált. 1977–1980 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmszínész szakán tanult.

Szombathy Gyula (k), Usztics Mátyás (b2), Simon Péter (j) és Györgyfalvay Péter (b) színművészek Goldoni Két úr szolgája című vígjátékának egyik jelenetében a szolnoki Szigligeti Színház előadásában 1974-ben. Fotó: MTI/Tóth István Csaba/Nemzeti Fotótár

A Rock Színház alapító tagja, 1982-ben a Sztárcsinálók című, első magyar rockoperában Seneca szerepében aratott zajos sikert. Mind a komédia, mind a komolyabb műfajok terén megállta a helyét, gyakran szerepelt a Rádiókabaréban, ahol az egyik legnépszerűbbek a Mondom az uramnak, Tibi jelenetei voltak, ahol Terikét alakította.

Usztics Mátyás (k), Juhász Jácint (elöl j2) és Koncz Gábor (elöl b3) jelenete a Fábián Bálint találkozása Istennel című magyar filmdráma forgatásán 1980-ban. Fotó: MTI/Farkas Tamás/Nemzeti Fotótár

Rendszeresen játszott tévéfilmekben és gyakran szinkronizált is, jellegzetes orgánumát hallhattuk többek közt a Nincs kettő négy nélkül, az Éjszakai rohanás vagy a Halálra jelölve című filmekben, a Star Trek IV. részében pedig az ő hangján szólalt meg magyarul George Takei karaktere, Hikaru Sulu parancsnok.

Makrai Pállal 1996-ban Békéscsabán a Rózsák, szerelmek című rockmusical premierje előtt. Makrai volt a darab zeneszerzője, Usztics Mátyás pedig a szerője és rendezője (MTI Fotó: Ilovszky Béla).

Rajzfilmkaraktereknek is gyakran kölcsönözte a hangját, ő volt például Spagyi, a főveréb a Vili, a verébben, Szarka Szaniszló Az erdő kapitányában vagy a címszereplő, Roger nyúl a Roger nyúl a pácbanban.

Usztics Mátyás és Boncz Géza a Rádiókabaré felvételén a Vígszínház sátrában 1994-ben. Fotó: MTI

Országos hírnévre a 90-es években tett szert, miután két népszerű tévésorozatban is főszerepet alakított: előbb az Angyalbőrben-széria Karádi őrmestereként szerették meg a nézők, majd a Kisvárosban Hunyadi János főtörzsőrmester, később hadnagy bőrébe bújva üldözte a gonosztevőket.

2003-ban alapította meg a Nemzeti Kamara Színházat, amelynek haláláig igazgatója volt. 2017. április 29-én 68 évesen hunyt el, néhány hetes kórházi kezelést követően 68 éves korában, halálát egy kiújuló hasnyálmirigy-gyulladás okozta.

Kiemelt kép: Usztics Mátyás a szolnoki Szigligeti Színház egyik előadásában 1974-ben. Fotó: MTI/Tóth István Csaba/Nemzeti Fotótár

Ajánljuk még