Gyász

Elhunyt Jerry Springer, legendás amerikai műsorvezető

Kétszázadik adásához érkezik a Dankó Rádió népzenei műsora

| Szerző: hirado.hu
A Népzenei nyomozóiroda című műsort 2021-ben azért indította el a Dankó Rádió, hogy felhívja a figyelmet a hagyományos népzene értékeire, bemutassa annak változatos és gazdag világát. A hétvégén már 200. adásához érkezik, ami bizonyítja, hogy még mindig nagy érdeklődés övezi ezt a műfajt.

 

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább a modern zene irányába tolódott el a zenei világ. A pop, rock és elektronikus zene térnyerésével a hagyományos népzenére egyre kevesebb figyelem jutott. A Dankó Rádió Népzenei nyomozóiroda című műsora két évvel ezelőtt azért indult, hogy népszerűvé tegye a magyar népzenét, bemutatva a színes hazai hagyományokat, stílusokat, táncokat és a páratlan hangszerkészletet.

Az adások során a műsorvezető, Bolya Mátyás zenei nyomozóként kalauzolja a hallgatókat a magyar népzene világában. Otthonosan mozog a kultúra számos területén, hiszen egyszemélyben zenész, a Zenetudományi Intézet kutatója, a Zeneakadémia docense. A műsorban zenei betétek és történetek segítenek megérteni a magyar népzene történelmi, kulturális és szociális környezetét, jelentőségét.

Kapcsolódó tartalom

A Dankó Rádió műsora nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében. A Népzenei nyomozóiroda adásait a népzene világának anekdotái és kulisszatitkai is színesítik. A műsor erőssége, hogy nemcsak a hagyományos népzenére fókuszál, de arra is igyekszik rámutatni, hogy a népzene folyamatosan fejlődik, és hat a kortárs zenei világra, így különleges élményt nyújt minden zenei műfaj iránt érdeklődő hallgató számára.

Április utolsó hétvégéjén jubileumi adással készül a műsor. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a versmegzenésítés témájára fűzte fel mindkét epizódot Bolya Mátyás szerkesztő-műsorvezető és társszerkesztője, Balogh Marianna. A Dankó Rádió munkatársai egy közös meglepetéssel is várják majd a hallgatókat.

Népzenei nyomozóiroda – szombaton és vasárnap 9:52-kor és 17:52-kor a Dankó Rádió műsorán.

Kiemelt kép: MTVA

Ajánljuk még