Megrázó

Három 15 éves végezhetett a házában holtan talált férfivel

Újra láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum antik és reneszánsz szobormásolat-gyűjteményét

Hosszú évtizedek után láthatja újra a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban a szobrászat történetét az antikvitás korától a reneszánszig megidéző szobormásolat-gyűjtemény többszáz darabját – közölte az intézmény az MTI-vel csütörtökön.

A közleményben kiemelik, hogy a múzeum európai viszonylatban is gazdag gyűjteményének egy részét a felújított komáromi Csillagerőd kiállításán már 2021 óta láthatja a közönség, a többszáz darabos kollekció közelmúltban restaurált további darabjaival pedig májustól, az Országos Múzeumi és Raktározási Központ (OMRRK) látványraktárában találkozhatnak a látogatók.

A komáromi Csillagerőd felújított épületébe a nagyszobrászatot bemutató csaknem háromszáz antik, középkori és reneszánsz mű másolata került, míg a gyűjtemény másik, az OMRRK tanulmányi kiállításaként látható része az épületszobrászathoz köthető több mint háromszáz ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolatát mutatja be – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A Szépművészeti Múzeum közleményében kiemeli, hogy

a múzeumi szakemberek a 19. század végétől a lehető legszélesebb közönség számára elérhetővé kívánták tenni a művészetet, ennek részeként pedig a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be.

Magyarországon Pulszky Ferenc vetette fel a másolatgyűjtemény létrehozását, majd 1869-től a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójaként az ókori szobrászati alkotásokról készült gipszöntvények gyűjtésével kezdte el az ötlet megvalósítását.

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítása után a Nemzeti Múzeum gipszmásolatai átkerültek az új intézménybe, ahol az antik öntvények mellett további ókori, középkori és reneszánsz emlékek kópiáit szerezték be. A Hősök terén 1906-ban megnyílt múzeum földszinti tereit többek között másolatok befogadására tervezték – írják a közleményben.

Az 1920-as évektől a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek népszerűségükből, a második világháború alatt, illetve utána a gipszöntvények a kiállítóterekből raktárakba kerültek.

A szétszóródott, több száz darabos gyűjteményt az elmúlt évtizedben gyűjtötték össze, rendszerezték, sérült darabjait restaurálták.

Kapcsolódó tartalom

A Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének helyzete a Liget Budapest Projektnek köszönhetően, a komáromi Csillagerőd helyreállításával, és az OMRRK megépítésével rendeződött megnyugtatóan több évtized után. Az új kiállítás a Szabolcs utcában, az OMRRK épületében látogatható, kizárólag az előre meghirdetett tárlatvezetések keretében, megváltott belépőjeggyel.

Ajánljuk még