Lényeges

Szijjártó Péter: Tizennégy magyart menekítettek ki a polgárháborús Szudánból

A hét végén vette kezdetét a ramadán végét jelző íd al-fitr ünnepe

A hét végén vette kezdetét az iszlám böjti hónap, a ramadán végét jelző íd al-fitr (a böjt megtörésének) ünnepe.

Az íd al-fitr a világ mintegy 1,5 milliárd fős muszlim közösségének egyik legfontosabb ünnepe, amelynek kezdete azonban országonként – vagy akár az adott országon belül is – eltér, mivel azt hagyományosan a Hold sarlójának megfigyelésével határozzák meg.

Idén Szaúd-Arábiában és több más arab országban pénteken kezdődött az íd al-fitr, míg Iránban, Pakisztánban és Indonéziában ezúttal a szombat az ünnep első napja.

Az iszlám vallást követő országok fővárosaiban elözönlötték az utcákat az emberek,

akik az ünnep alkalmából mecsetekbe, temetőkbe és családtagjaikhoz látogatnak el a jellemzően háromnapos fesztivál idején.

Kapcsolódó tartalom

Szudánban az ünnepet idén beárnyékolják a pár nappal ezelőtt a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia között kirobbant véres harcok, amelyekben már több százan meghaltak és több ezren megsebesültek.

A régió más részein reménytelibb időszakban köszöntött be az ünnep,

hála a szaúdi-iráni közeledésnek, aminek következtében az évek óta polgárháború sújtotta Jemenben is javultak a konfliktus lezárásának kilátásai.

Banglades fővárosában, Dakkában és az ország más városaiban is szombat reggel gyűltek össze az emberek imádkozni az íd al-fitr kezdetén. Pakisztánban a kormány ötnapos szünetet hirdetett ki az ünnep alkalmából, a vasúti társaság különvonatokat indít országszerte, hogy az emberek el tudjanak utazni rokonaikhoz.

Ajánljuk még