Legfrissebb

Orbán Viktor katonai bemutatón vesz részt Szerbiában

Rocktörténelem: Szörényi Levente tematikus hétvége a Dankó Rádióban

| Szerző: hirado.hu
A hazai beatkorszak ikonikus előadóművészét, Szörényi Leventét köszönti közelgő születésnapja alkalmából következő tematikus hétvégéjén a Dankó Rádió. A Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen című műsorokban felidézik a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas énekes, zeneszerző, dalszövegíró pályafutásának jelentős állomásait. Április 22-én és 23-án az interjúrészletek mellett számos felejthetetlen szerzeményével várják a magyar zene rádiójának hallgatóit.

Az örökzöld slágereket felvonultató tematikus hétvégék sorában ezúttal az Illés és a Fonográf együttes egykori énekesének közönségkedvenc dalaiból válogat a Dankó Rádió. Szörényi Levente április 26-án tölti be 78. életévét, ez alkalomból interjúval és legnagyobb slágereivel ünneplik zenei munkásságát és a beatkorszakot, amelynek hazai térnyerésében jelentős szerepet vállalt.

Szörényi Levente zenész, zeneszerző nyakában gitárjával a norvég televízió Illés együttessel készített felvételén, mely az együttes új nagylemezét mutatja majd be a norvég közönségnek (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Zenekari sikerei közepette, 1971-ben fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy szeretne színpadi műveket is írni, különösen foglalkoztatta Attila vezér és a hunok története, a kereszténység felvételének korszaka. Több mint tíz évig érlelődött az elhatározás, majd 1982-ben bemutatták a Kőműves Kelemen című rockballadát, és egy év múlva érkezett a sorsfordító István a király, amelyről később így beszélt:

Hihetetlen dolog, amikor az ember vissza hallgatja a saját alkotását, és felfedezi benne a kozmikus működést, az isteni akaratot. Ilyenkor meghatódik, és sokszor azt hiszi, ezt nem is ő csinálta. Olyan műveim születtek, amik utólag engem is megrendítettek, amikhez nem volt elég pusztán a szakmai felkészültség. Ezek a zenék egyszerűen keresztülcsordogáltak rajtam, mert készen álltam rá”– mondta egy korábbi interjújában Szörényi Levente.

Szörényi Levente – aki a Vujicsics együttes vendégeként vett részt a koncerten – előadása a debreceni Református Nagytemplomban 2013. december 16-án megrendezett adventi gálakoncerten (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A rockopera mindent elsöprő sikere után eltávolodott a fülbemászó, könnyed slágerektől, miközben számos műfajban otthonosan mozgott és maradandót alkotott. Karrierje fontos állomásai mellett aktuális munkáiról is mesél a Dankó Rádió tematikus adásában.

Szörényi Levente tematikus hétvége – április 22-én és 23-án a Dankó Rádióban.

Ajánljuk még