Fontos

Megvan az árstoprazzia eredménye: a polcon nem volt, de a raktárban igen az árstopos termékekből

Legendás dalszerző, aki összehozta a Korda házaspárt – Bradányi Iván hétvége a Dankó Rádióban

Az örökzöld slágerek egyik kiemelkedő szerzőjére, Bradányi Iván dalszövegíróra, műfordítóra, íróra emlékezik következő tematikus hétvégéjén a Dankó Rádió. A többszörös eMeRTon-díjas, Magyar Rádió- és Artisjus-életműdíjas alkotó a hetvenes évek elejétől olyan ikonikus énekeseknek írt dalszövegeket, mint Kovács Kati, a Záray-Vámosi és a Korda házaspár, vagy Cserháti Zsuzsa és Máté Péter. Április 8-án és 9-én archív felvételekkel és felejthetetlen szerzeményeivel eleveníti fel pályája emlékezetes pillanatait a magyar zene rádiója.

A zenei aktualitásokhoz, évfordulókhoz, születésnapokhoz kapcsolódó tematikus hétvégék sorában Bradányi Iván „portréja” várja a Dankó Rádió hallgatóit. A hihetetlenül termékeny alkotó – akinek nevéhez több száz örökzöld sláger kötődik – április 11-én lenne 93 éves, ez alkalomból szakmai sikereit és kalandos életútját is megidézik a Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen műsoraiban.

Az ország egyik legsikeresebb dalszövegírója bejárta a fél világot. Karrierje a Magyar Rádió Zenei Osztályán kezdődött, ahová 19 évesen került, ekkor már meg is jelentek első szerzeményei. A hatvanas években Londonban élt, majd Barcelonába költözött. Külföldön töltött évei alatt csaknem 800 világslágert alkotott, amelyekkel hazatérése, 1972 után osztatlan sikereket aratott.

Barátai között tudhatta Fényes Szabolcsot, Romhányi Józsefet, Bágya Andrást, és egy ikonikus énekes házaspárt is, akik részben neki köszönhették, hogy egymásra találtak. Balázs Klárit 1978-ban, a Budai Parkszínpadon szemelte ki magának Korda György, és a Skála-koncert alatt kérte meg Bradányi Ivánt, hogy segítsen neki összeismerkedni a vörös szépséggel. Az akció sikeresnek bizonyult és megalapozta a későbbi közös munkájukat.

A kiváló dalszerző bohém és romantikus művei kiállták az idő próbáját, így méltán kaptak helyet a Dankó Rádió tematikus hétvégéi sorában. A legendás szerzők és előadók legnagyobb slágereit felvonultató műsorokban a Táncdalfesztiválok közönség kedvenc dalaival is találkozhatnak a hallgatók.

Bradányi Iván tematikus hétvége – április 8-án és 9-én a Dankó Rádióban.

Kiemelt kép: Bradányi Iván zeneszerző (Fotó: MTI/ Honéczy Barnabás)

Ajánljuk még