Fontos

Ötéves kisfiú tűnt el otthonából hétfő délután

A legnézettebb film a Blokád a Netflixen

| Szerző: hirado.hu
A magyarországi közönség körében a Blokád című film vezeti a Netflix kínálatát. A film a tavalyi év kiemelkedő mozisikere volt, és az év legnézettebb magyar filmdrámája lett. Csak a vígjátékok előzték meg. A Blokád készítői arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltozás utáni Magyarország első nagy politikai és gazdasági krízisén keresztül mutatják be az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát.

 

Antall József életútjának történelmi hátterét az 1956-os jelenetekben a szovjet elnyomás fojtogató légköre és a forradalom eseményei szolgáltatják, az 1990-es jelenetekben pedig a taxisblokád által kiváltott, az utcákon és a tárgyalóasztaloknál zajló káosz.

Az operációjából lábadozó miniszterelnök megfontolt, de a demokráciáért végletekig küzdő személyiségét a kórtermében zajló válságkezelés és politikai összecsapások kereszttüzében látjuk kirajzolódni. Visszaemlékezésein keresztül pedig megismerjük a fiatalkorát, ötvenes évekbeli tanári működését, és az 1956-os forradalomban vállalt szerepét is.

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és A játszmát is jegyző Köbli Norbert volt, rendezője Tősér Ádám. A film képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, vágója Makk Lili, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A Netflix tavalyi legnézettebb filmjei között magyar alkotások is szerepelnek, mint például a Szia, életem!, Nyugati nyaralás, Együtt kezdtük, A játszma és Az unoka című magyar alkotások olvasható a Nemzeti Filmintézet oldalán.

 

Ajánljuk még