Baleset

Mentőautó és személygépkocsi ütközött, ketten súlyosan megsérültek

Mit érdemel az anya, aki megöli a gyermekét?

| Szerző: hirado.hu
A női börtönök világa kegyetlen. Nem csupán a kiszabott büntetés, hanem az érzelmeikkel, bűntudatukkal és az önmagukra mért bűnhődés súlyával is össze vannak zárva a rabok. Hogyan lehet elviselni az elviselhetetlent? Vajon mi az életfogytig tartó büntetése annak az anyának, aki meggyilkolja a gyerekét? És jár-e neki a feloldozás?

1993-ban nagy port vert fel egy asszony ügye, aki köztársasági elnöki kegyelmet kapott, és nem kellett letöltenie a kiszabott börtönbüntetését. Halálos beteg lányát ölte meg úgy, hogy a hajszárítót beledobta a fürdővízbe.

A tragédia borzalmán túl élénken foglalkoztatta a közvéleményt, hogy vajon van-e joga elvenni gyógyíthatatlan beteg gyermeke életét egy anyának?

A kegyes halál meghatározás, vagyis az eutanázia, mint jogi kategória, ez alatt a per alatt hangzott el elsőként. B. Györgyit első fokon a Fővárosi Bíróság kétévi börtönbüntetésre ítélte, de a végrehajtást háromévi próbaidőre felfüggesztette. Az ügyész fellebbezett, és megindult a másodfokú eljárás. Végül a Legfelsőbb Bíróság 1995-ben úgy döntött, hogy a vádlottnak le kell töltenie a börtönbüntetését.

Kapcsolódó tartalom

Az ügy aztán Göncz Árpád volt köztársasági elnök elé került. B. Györgyi számára a férje kért kegyelmet.

„Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Én, H. László, B. Györgyi elítélt férje, kérem Önt, hogy gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát feleségem ügyében. Ő nem kért kegyelmet, mert legalábbis a szó jogi értelmében bűnösnek tartja magát, amiért megölte gyógyíthatatlan beteg kislányunkat. Azonban nálam jobban senki nem tudja, hogy ő akkor, amikor egyetlen csillagunk, Andikánk könyörgésére megtette, a leghosszabb és a legsúlyosabb büntetést mérte magára. (…) Az én drága feleségem életfogytig tartó bűnhődésre ítélte magát. (…) Ezért kérem, hogy gyakoroljon kegyelmet egy testileg, lelkileg szenvedő asszonyon, aki ölt, de még a borzalmas tettében is a végtelen szeretet vezette. Emberségére hagyatkozom.”

Az államfő 1996 májusában megadta a kegyelmet, és négyévi próbaidőre felfüggesztette az ítélet végrehajtását. De vajon az elnöki döntés meghozta-e az asszonynak a feloldozást?

Ezt a történetet dolgozza fel a Megafilm Service Cella – Letöltendő élet című antológiasorozatának következő epizódja, amelyet március 27-én este, a Kékfény után láthatnak a nézők a Dunán.

A helyszín egy női börtön, az időpont és egyben az epizód címe itt 2020, amikor világszerte tombol a Covid-járvány. Új cellatársat kapnak a börtönvarrodában dolgozó elítélt nők. A jövevényt egy másik börtönből helyezték át, a szeme alatti monokli jelzi, hogy nem bántak vele kesztyűs kézzel.

(Fotó: Megafilm)

Gyilkos vagyok. Megöltem valakit” – mondja, miközben próbálja elviselni az elviselhetetlent. A bűn és a bűnhődés, az élet és a halál teljesen más megvilágítást kap a cellából nézve, ahonnan csak az szabadulhat, aki szembenéz önmagával.

Szereplők: Réti Adrienn, Marczinka Bori, Herczeg Adrienn, Mészáros Piroska, Buza Tímea, Szandtner Anna, Fehérvári Péter

Alkotók: Producerek: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, Rendező: Csillag Mano, Operatőr: Maly Róbert, Vágó: Poós A. Márton, Forgatókönyvíró: Várkonyi Zoltán, Sorozat koncepció: Bendi Balázs, Zeneszerző: Moldvai Márk, Látványtervező: Valcz Gábor, Jelmeztervező: Breckl János+, Főcímdal: Zséda.

Ajánljuk még