Legfrissebb

Belügyi kormánykabinet-ülést hívott össze Orbán Viktor a Karmelita kolostorba

A kockásfülű nyúl megálmodója elárulta karaktere szerethetőségének titkát

Színes, zöld, füle kockás, jelleme bátor és még repülni is tud – ő sokak kedvence, a kockásfülű nyúl. A mesefigura megálmodója, Marék Veronika József Attila-díjas író, grafikus az M5 Librettó című műsorában beszélt arról, miért olyan szerethető a csaknem ötvenéves történet hőse.

Marék Veronika első televíziós sikerét 1973-ban A hétpöttyös autó meséjével érte el. Ahogy e történet hősét, úgy a leleményes kockásfülű nyulat is külseje varázsolja eredetivé. „Túl nagy a füle, ám ő ezzel sok mindent tud csinálni. Tud vele takarózni, repülni, leszállva pedig rendet tesz a gyerekek között. Ő egy segítőkész kicsi lény, aki maga is bajba keveredik, a mese végére elfárad, és ettől lesz szeretetreméltó” – mondta Marék Veronika, a karakter megálmodója.

Meséjéből csaknem ötven évvel ezelőtt készült először rajzfilm. Az írónő forgatókönyve alapján a kisfilmek grafikáját Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, valamint háttér- és karakterrajzolók dolgozták ki kézzel. Bacsó Zoltán Balázs Béla-díjas animációs operatőr munkája is hozzájárult, hogy 1974-ben és 1976-ban két 13 részes évad készülhetett el az örök konfliktusmegoldó kockásfülű nyúl történetéből, aki oda repül ahol baj van és ahol tud, segít.

A rendező a munkafolyamatokról is beszél a Librettó videójában, amely újranézhető a műsor Médiaklikk-oldalán.

Librettó – minden hétköznap 18 órától az M5-ön!

Ajánljuk még