Baleset

Több tucat halálos áldozata van egy kompbalesetnek, nyolc embert még mindig keresnek

Rejtélyes körülmények között bukkantak egy Pollocknak tulajdonított festményre

Rejtélyes körülmények között bukkantak Bulgáriában egy ismeretlen képre, amelyet Jackson Pollock amerikai absztrakt expresszionista festőnek tulajdonítanak.

A képen Lauren Bacall hollywoodi filmcsillagnak, a festő barátjának szóló dedikálás olvasható a színésznő 25. születésnapja (1949. szeptember 16.) alkalmából.

Kapcsolódó tartalom

A kép hátoldalán Nicolae Ceausescu egykori román diktátor aláírása látható, amiből arra következtetnek, hogy a kép valaha az ő gyűjteményének a része volt – közölte csütörtökön a bolgár kormány.

A vásznon, amelyet egy szófiai lakásban találtak a múlt hónapban, ott van a festő szignója, de a mű nem szerepel a művészeti katalógusokban.

A képet feltehetően sok éven át Görögországban őrizték, mielőtt titokban Bulgáriába vitték, hogy külföldön eladják.

Ivan Demerdzsiev belügyminiszter a bTV televízióban adott interjúban csütörtökön elmondta, hogy a kép szinte teljes bizonyossággal hiteles.

Az ügyészség által idézett szakértők szerint a kép stílusát, technikáját és művészi sajátosságait tekintve megfelel Jackson Pollock életműve 1945 és 1950 közötti szakasza esztétikai sajátosságainak.

A színkompozíció – egymásba fűződő vörös és fekete vonalak arany háttéren – vegyelemzése hasonlóságot mutat más képekkel – közölte Desziszlava Petrova szófiai ügyészhelyettes, aki azonban óvatosságra intett.

Kapcsolódó tartalom

Veszela Radoeva, a szófiai Szépművészeti Nemzeti Galéria munkatársa szerint a korszak festőinek százai, közöttük hamisítók is használták ezt a fajta színfelrakást. Hozzátette, hogy a szakértőik véleményezték a képet, de nem nyilatkoztak a hitelességét illetően, mert ezt nem tudják megállapítani Bulgáriában, ahol a festő képei nem szerepelnek közgyűjteményekben.

Ha valóban eredeti Pollock-alkotásról van szó, az értéke a 100 millió dollárt (35,45 milliárd forintot) is elérheti.

A képet egy műkincscsempészek elleni nemzetközi rendőrségi akció eredményeként, többek közt a görög rendőrségnek és az Europolnak köszönhetően találták, az ügyben több személyt – köztük bolgár állampolgárokat – letartóztattak.

Ajánljuk még