Baleset

Több tucat halálos áldozata van egy kompbalesetnek, nyolc embert még mindig keresnek

Örömzenélés egy életen át – Solymos Antal tematikus hétvége a Dankó Rádióban

| Szerző: hirado.hu
A hazai könnyűzenei élet egyik kiemelkedő alakját, Solymos Antalt köszönti születésnapja alkalmából következő tematikus hétvégéjén a Dankó Rádió. Március 25-én és 26-án a Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen műsoraiban az Express zenekar egykori frontemberével hallható beszélgetés, és legnagyobb slágerei is felcsendülnek a magyar zene rádiójában.

A hatvanas évek elejétől a tánczene, nem sokkal később már a beatkorszak és a rock and roll uralta a magyar könnyűzenei piacot. Jelentős változások történtek a zeneiparban, egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a slágerekben a hangszerek. Meghatározóvá vált a dob és a basszusgitár, így az együttesek sikere függhetett attól, hogy milyen gitárosok csatlakoznak hozzájuk.

Solymos Antal 1961-től, két éven át a Benkó Dixieland Bandben gitározott, ám zenei munkásságát egy időre kénytelen volt felfüggeszteni a katonaság miatt. Némi szomorúsággal nézte a laktanyában az 1963-as Ki Mit Tud!-ot, amelyen egykori zenekara sikerrel szerepelt, sokáig azonban nem kellett várnia arra, hogy visszatérhessen a színpadra.

Az énekes, gitáros, zeneszerző és dalszövegíró két évvel később egészen váratlan módon csatlakozott az Express együtteshez, amelyet elsősorban idősebb Malek Miklós, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmesternek köszönhet.

Solymos Antal énekel A magyar dal ünnepe címmel rendezett előadáson a Pesti Vigadóban (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

„1965-ben leszereltem, és alig két hónappal ezután megjelent a zuglói lakásomban két elegáns úriember, Malek Miklós és Puha Ferenc. Azt mondták, az Express zenekartól jöttek és szeretnék, ha belépnék a formációba. Csodálkozva tettem fel a kérdést, hogy hogyan jutottak el hozzám, mire közölték, Andrássy Zoltán, a Mosonyi Dixieland Band szaxofonosa ajánlott engem. Olyan zenészként jellemzett, akit érdemes meghallgatni, mert jól énekel, táncol és ráadásul még remekül gitározik is.”

Az énekest egyből behívták az Országos Rendező Irodába egy próbajátékra. Egyedi koreográfiával adta elő a dalát, amivel percek alatt lenyűgözte a szervezőket és az odasereglett közönséget. Az Expresszel a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőjévé vált, majd az együttes feloszlása után, 1990-től szólókarrierbe kezdett.

Malek Miklós, Silye Attila és Solymos Antal, az Express együttes tagjai hangfelvételt készítenek a Magyar Rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

Közelgő 80. születésnapja alkalmából a Dankó Rádió hétvégi műsoraiban felidézi pályafutása elmúlt hat évtizedének legjelentősebb pillanatait. Mesél legnagyobb sikereinek alappilléreiről: a boldog gyermekkoráról és civil foglalkozásairól, amelyek csak erősítették zenei munkásságát, illetve azt is elmondja, milyen szerepet játszik manapság az életében az örömzenélés.

Solymos Antal tematikus hétvége – március 25-én és 26-án a Dankó Rádióban!

Ajánljuk még