Baleset

Négy jármű ütközött össze az M5-ös autópályán

Művészként lett Kossuth-díjas, de eredetileg sebésznek készült

| Szerző: hirado.hu
Kutas László szobrász, éremművész kő és bronz köztéri szobrai országszerte ismertek, érmei New Yorktól egészen a Windsori kastélyig minden fontos közgyűjteményben megtalálhatók. Páratlan művészetét Kossuth-díjjal ismerték el március 15-én. Az élményről az M5 műsorában mesélt, ahová a szintén kitüntetett, Magyarország Kiváló Művésze díjas Bencze Ilona színművésszel érkezett, akivel karrierjüket illetően igazi sorstársak.

„Csak az időjárást akartam megnézni a telefonomon, amikor megláttam a kiértesítést, hogy idén a Kossuth-díjasok közé választottak. Kétszer is megnéztem, hogy jól látom-e. Lúdbőrös lettem, amikor rájöttem, hogy tényleg így van” – emlékezett vissza a Librettó vendégeként Kutas László arra a pillanatra, amikor kiderült, a legmagasabb állami kitüntetéssel, Kossuth-díjjal ismerik el szobrászművészetét.

Bár hosszú időn át orvosi pályára, sebésznek készült, a díj még inkább megerősítette abban, hogy annak idején jól döntött, és kiteljesítette művészi ambícióit.

Ugyanezt gondolja Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész, rendező, aki március 15-én a Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült. Az érdemes művész és kiváló művész a jogi pályát is választhatta volna a színjátszás helyett, ám mivel felvették a Színművészeti Főiskolára, végül más irányt vett az élete.

„Soha nem bántam meg, hogy színésznő lettem. Nem éreztem valódi elhivatást arra, hogy jogász legyek. Csak azért szerettem volna Pécsre egyetemre járni, mert sok barátom volt ott. Egy ilyen díj mindig visszaigazolást jelent arra, hogy az ember jó döntést hozott. De a legjobban azt élvezem, hogy a gratulációk közepette lehetőségem van megélni, mennyien szeretnek” – mondta az M5 kulturális csatorna műsorában Bencze Ilona, hozzátéve, hogy egy díj sem feledteti el vele, hogy honnan jött: elért eredményeit mind gyökereinek és múltjának köszönheti.

A teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig elérhetők a műsor korábbi adásai is.

Librettó – minden hétköznap 18 órától, élőben az M5 kulturális csatornán!

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még