Aktuális

Egy friss kutatás szerint Trump kiütné Bident

NINCS PARANCS! – dokumentumfilm egy sorsfordító eseményről

A kortárs magyar filmművészet újabb kiemelkedő alkotása látható vasárnap este a Dunán. A történelmi eseményeket feldolgozó filmek közül ezúttal a NINCS PARANCS! került be a programkínálatba, amely az 1989-es történéseket követi nyomon két határőr alezredes történetén keresztül. A sorsfordító időszakban egy 40 éve működő rendszer omlik össze.

A film 1989-ben játszódik, ami Európa sorsfordító éve. Bella Árpád és Harald Jäger határőrök kísértetiesen hasonló helyzetbe kerülnek. Mindketten – felsőbb parancs híján – átengedik a magyar, majd a német tömeget a határon. A reakciók kiszámíthatatlanok. Bátor fellépésükkel felgyorsítják a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozzák egy tömeges tragédia bekövetkeztét. Erről szól Szalay Péter valóságfilmje. A Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezőt elsősorban a személyes történetek érdekelik; az alkotó és forradalmi lelkületű embereket keresi a történelem útvesztőiben. Filmjei hazai és nemzetközi fesztiválokon is versenyeznek. A mozikat is megjárt NINCS PARANCS!-ot Európai Uniós intézményekben, külföldi konzulátusokon és nagykövetségi bemutatókon is folyamatosan vetítik, legutóbb Ohio-ban (USA) versenyzett.

NINCS PARANCS! vasárnap este 21:00 órakor a Dunán.

Kiemelt kép: MTI /Várkonyi Péter

Kapcsolódó hírek

„Hazám, hazám, te mindenem!” – gyönyörűen énekelt magyarul a vietnami operaénekes a nemzeti ünnepen
Nehéz meghatódottság könnyek nélkül végighallgatni, ahogy Ninh Dúc Hoàng Long (Ninh Long), a magyarul éneklő, vietnami származású operaénekes előadta a Bánk Bán „Hazám, hazám, te mindenem” kezdetű áriáját <strong><a href="https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/03/15/csak-janos-ma-az-a-batorsag-europaban-hogy-mi-beket-akarunk/" rel="">a március 15-i ünnepségen a budapesti Múzeumkertben.</a></strong>
Kultúra
Petőfi 200 koncert – Magával ragadó feldolgozásokban csendülnek fel Petőfi Sándor megzenésített versei
<em>„Az a kompromisszumképtelen vadság, ami Petőfi alkotásaiban van, és a szerelmes verseiben, de még a tájleíró verseiben is olyan ritmika és energia van, hogy minden egyes alkalommal magával ragad”</em> – fogalmazott Ferenczi György. A Máté Péter-díjas szájharmonika-művész, énekes, kétszeres Artisjus-díjas zenész az M5 Librettó című műsorában beszélt a Petőfi 200 koncert különlegességéről Korb Attila zeneszerző, előadóművésszel.
Kultúra
Rejtő Jenő legendája – Furmányos mese vagy regénybe illő valóság?
Több Rejtő-mítosz is megdőlt a Ridikül legutóbbi adásában, amelyben a szerző halálának 80. évfordulója alkalmából hagyatékának őrzői és a szerző műveit kedvelő két színművész, Reviczky Gábor és Szerednyey Béla vendégeskedtek. Arra is fény derült, szolgált-e valaha az idegenlégióban a legendás pesti író.
Kultúra

Ajánljuk még